Anlık Bildirim

Türkiye'de UberXL hakkında açılan davada Uber haklı çıktı

Uber'in ABD'deki şirketine yönelik Türkiye'den açılan haksız rekabet konulu dava Uber’in lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi. Uber'den konu hakkında açıklama yapıldı.

Türkiye'de UberXL hakkında açılan davada Uber haklı çıktı Tam Boyutta Gör

Türkiye’de şu an yalnızca sarı taksileri ile faaliyet gösteren Uber'in UberXL hizmeti hakkında açılan bir davada Uber lehine karar alındı. Uber’in VIP taşımacılık hizmeti UberXL hakkında Amerika’da bulunan Uber Technologies Inc’e Türkiye'den “haksız rekabet” konulu dava açılmıştı. UberXL’nin haksız rekabet oluşturduğu iddiasıyla açılan dava, Türk yargısı tarafından Uber lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi. Uber, 2019 yılının Mayıs ayında kendi insiyatifiyle aldığı karar neticesinde UberXL özelliğini Türkiye’de durdurma kararı almış ve yola sarı taksilerle devam etmişti.

Mahkeme kararı hakkında temasa geçilen Uber global sözcüsü, ”Alınan mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm yerli ve yabancı kullanıcılarımıza ve taksi sürücülerine UberTaksi hizmetimizi başarıyla sunmaya devam edeceğiz” dedi. Görünen o ki UberXL hakkındaki mahkeme kararına rağmen sadece sarı taksiler ile hizmete devam edecek.

Uber’e açılan davalarda hangi kararlar alındı?

Türkiye’de Uber taksicilerin baskısı nedeniyle sık sık dava edildi. Uber ülkemizde ilk olarak 2014 yılında kullanıma açılmış ve sonraki yıllarda 5 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Asliye Ticaret Mahkemesi bu karar ile Amerika’da mukim bir şirket olan Uber Technologies Inc. aleyhine 2017 yılında açılmış olan haksız rekabet konulu davayı reddetti. Mahkeme bu kararı, Türkiye’de Uber uygulamasının Uber Technologies Inc. tarafından sunulup sunulmadığını değerlendirmek üzere bilirkişi heyeti atadıktan sonra aldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı iki raporda da Uber uygulamasının Türkiye’de Uber Technologies Inc. tarafından değil, Uber B.V. şirketi tarafından sağlandığı yönünde görüş bildirdi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında İstinaf Mahkemesi Uber aleyhine açılan bir diğer haksız rekabet davasında alınan ve Uber’e Türkiye’de erişim engeli getirilmesine neden olan ilk derece mahkemesi kararını hatalı bulmuş, şirketin Türkiye’de sarı taksiler ile hizmet vermesini onaylamıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim