Anlık Bildirim

iPhone yavaşlatma davasında Apple'a tazminat

Eski iPhone modellerini sistemli olarak yavaşlattığı iddiasıyla Fransa'da tüketici heyeti tarafından açılan davada Apple 25 milyon Avro tazminat ödeyecek. Ayrıca bir de özür yayınlayacak.

iPhone yavaşlatma davasında Apple'a tazminat

Son yılların en önemli gündem konularından birisi şüphesiz Apple'ın eski iPhone modellerini yazılım güncelleme ile yavaşlatması olmuştu. Bununla ilgili pek çok dava açıldı ve Apple'ın başı oldukça ağrıdı.

Ülkenin en büyük tüketici tazminat miktarı

2017 yılında gündeme gelen olayda eski iPhone modellerinin yazılım güncellemeleri ile yavaşlatıldığı ortaya çıkmıştı. Kullanıcıları oldukça kızdıran olayda Apple; zayıflayan bataryalar nedeniyle performans darboğazı yaşanmaması için bunu yaptığını savunmuştu.

Elbette bu savunma kullanıcıları tatmin etmedi ve pek çok ülkede davalar açıldı. Apple olaydan bir süre sonra düşük fiyatlarla batarya değişim programı başlatmıştı.

Fransa'da da tüketici hakları savunucuları Apple'a bununla ilgili 2017 sonlarında dava açtı. Davada iPhone 6, iPhone 7 serileri ve iPhone SE modelinin iOS 10.2.1 güncellemesi ile başlayarak sistemli olarak yavaşlatıldığı, bu nedenle tüketicinin zarara uğratıldığı iddia edildi.

2015 yılında Fransa'da kabul edilen ve eski teknolojilerin kullanılamaz hale getirilmesinin yasaklanması ile ilgili kanuna dayanan dava bu hafta içerisinde karara bağlandı. Kullanıcıları bu konuda bilgilendirmediği için Apple toplam 25 milyon Avro cezaya çarptırıldı. Ülkede tüketici hakları heyetleri tarafından elde edilen en büyük tazminat miktarının bu olduğu açıklandı.

Tazminat cezasının yanı sıra Apple Fransa sitesinde sistemli yavaşlatma konusunda tüketicilerin yanlış yönlendirildiği ile ilgili bir özür metninin yayınlanması da şart koşuldu.

Yerel kaynaklara göre tazminat cezasının mağdurlara dağıtılması pek mümkün değil zira 15 bin civarında kullanıcının hangi oranda zarar gördüğünün hesaplanması gerekiyor. Bunun için sivil dava açılması planlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim