Anlık Bildirim

NVIDIA, "Turing A" ve "Turing A olmayan" GPU zarı ayrımından vazgeçiyor

NVIDIA, üretim sürecindeki kalitenin de artmasıyla birlikte, 2080Ti harici RTX serisi kartlardaki Turing A ve Turing A olmayan GPU zarı ayrımından vazgeçiyor. Aynı fiyata daha hızlı kartlar yolda.
Her yeni üretim sürecinin olgunlaşması ve bu süreçte elde edilen ürünlerin en iyi hali gelmesi için belirli bir süre gerektiği bilinen bir gerçek. GPU devi NVIDIA için de istisna oluşturmayan bu durum, şirketin; RTX 2060, RTX 2070 ve RTX 2080 kartlarında kullandığı Turing GPU’larında iki farklı zar kullanmasına yol açıyordu. Örneğin RTX 2080 kartında kullanılan TU104 GPU zarı için şirket; TU104-400-A1 ve TU104-400A-A1 kodlu iki adet seçenek sunuyordu.

Turing-A ve A olmayan alternatif olarak kısaltabileceğimiz bu çipler, üretim sürecindeki etkenlere göre daha düşük kalitede ise (A olmayan Turing) çekirdekleri kapatılmış ve saat hızları düşürülmüş olarak piyasaya sürülüyordu. Öte yandan Turing-A olarak adlandırılan ve daha kaliteli olan zarlar ise fabrikada hız aşırtılmış olarak örneğin EVGA XC Ultra GPU serisi kartlarda kullanılıyordu.

Bu durum fiyatlarda çeşitliliğe yol açsa da A olmayan Turing GPU zarına sahip bir kart alan müşteriler daha az performansa sahip kartlar edinmiş oluyordu. NVIDIA’nın A olmayan Turing GPU zarlarına sahip kartlara, fabrikada hız aşırtma yasağı koymasına rağmen bunu bilmeyen kullanıcılar da kartlarına hız aşırtmayı deneyip belki de başarısız olabiliyorlardı.

 Haziran ayı ile birlikte ise mevcut durum değişmek üzere olabilir. Tom's Hardware Almanya’da görev yapan Igor Wallossek adlı yetkili NVIDIA’nın artık tek Turing GPU zarı üreteceğini söylemiş. Farklı satış kaynaklarından teyit edilen bilgilere göre GPU devi; GeForce RTX 2080, RTX 2070 ve RTX 2060 kartlarda TU104-400 ve TU106-400 zarlarını kullanacak.

Kart fiyatları değişmeyecek

Kart fiyatlarında bir değişikliğin olmayacağı belirtilen açıklamaya bakılırsa, kullanıcılar teorik olarak daha hızlı kartları aynı fiyattan alabilecek. RTX 2080 Ti kartlarda kullanılan TU102 GPU zarı için bir bilgilendirme yapılmadığını ve bu silikonda A ile A olmayan alternatiflerin kullanılmaya devam edilip edilmeyeceği konusunun henüz bilinmediğini ise hatırlatmamız lazım.

Tatil döneminde ekran kartlarını yenilemek isteyen kullanıcılar için olumlu algılanabilecek bu gelişme için yeni kartlar piyasaya iyice oturana kadar beklemek iyi bir hareket tarzı olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim