Anlık Bildirim

Bilim insanları süpernovadan 10 kat daha fazla enerji yayan bir patlama türü keşfetti

Bilim insanları, bazı ağır elementleri oluşturan “magnetorotational hypernova” isimli yeni bir yıldız patlaması keşfetti. Bu patlama süpernova patlamalarından 10 kat daha fazla enerjik.

Son zamanlara kadar ağır elementlerin (Çinkodan daha ağır) üretilmesinin tek yolunun “kilonova” adı verilen iki nötron yıldızının birleşimiyle olduğu düşünülüyordu. Ancak bazı kimyasal evrim modelleri nötron yıldızlarının tek başına ağır elementleri oluşturamayacağını gösteriyordu.

Süpernovadan on kat daha enerjik bir patlama keşfedildi Tam Boyutta Gör

 Ayrıca, bazı ağır elementlerin Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra oluştuğu tahmin ediliyordu. O zamanlarda nötron yıldızlarının birleşimi için yeteri kadar zaman geçmediği için bilim insanları yeni araştırmalara ve yeni bir kaynak ihtiyacına yöneldi.

Altın ve uranyumun kaynağı olabilir

Araştırmada, Samanyolu Galaksisi'nde SMSS J2003-1142 isimli bir yıldız keşfedildi. Bu yıldızın altın ve uranyum gibi ağır elementlerin kaynağı olabileceği düşünülüyor. Yapılan araştırmada, bu yıldızda tespit edilen elementlerin nötron yıldızlarının birleşmesiyle değil, süpernovanın 10 katı daha fazla enerji yayan bir patlamayla oluştuğunun gözlemlendiği ifade edildi. Bu patlamaya da “magnetorotational hypernova” ismi verildi.

Süpernovadan on kat daha enerjik bir patlama keşfedildi Tam Boyutta Gör

 

Kimyasal olarak ilkel

SMSS J2003-1142 ilk olarak 2016 yılında görüntülendi. Araştırmacılar bu yıldızın kimyasal olarak ilkel olduğunu ve içinde görülen elementlerin Büyük Patlama’dan hemen sonra bir ana yıldız tarafından üretildiğini düşündüklerini söyledi.

Bilim insanlarına göre “magnetorotational hypernova” Samanyolu Galaksisi’ndeki ağır elementlerin nasıl oluştuğu hakkında önemli bilgileri açığa çıkarmakta önemli bir rol oynayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim