Anlık Bildirim

Rusya, ülkedeki gazetecilerin uzay görevleri ile ilgili haber yapmasını yasakladı

Rusya hükümeti geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla gazetecilerin ülkenin uzay programları ile ilgili haber yapmasını yasakladı. Bu durum basın özgürlüğünü ihlal ettiği için ülkede tepkiyle karşılaştı.

Rusya’nın uzay görevleri devam ediyor. Ülke, geçtiğimiz günlerde tarihte bir ilke imza atarak uzayda çekilecek olan ilk filmin ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermişti. Ancak bu görevler devam etse de ülkenin uzay görevlerinde son yıllarda sıkıntılar yaşadığı, uzay ajansında çalışan insanlara düşük ücretler ödendiğiine gibi olumsuz haberler dolaşıyordu.

Rusya, uzay görevleri ile ilgili haber yapılmasını yasakladı Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz hafta da ülkenin uzay görevleri ile alakalı ilginç bir karar alındı. Kabul edilen yeni bir yasa, ülkedeki gazetecilerin Rusya Uzay Ajansı (Roskosmos) görevleri ile ilgili bağımsız haber yapmasını yasakladı.

“Yabancı ajan”

Ars Technica’ya göre artık uzay haberi yapan tüm medya kuruluşları ve yazarlar, “yabancı ajan” olarak nitelendirilecek. Gelen haberlere göre bu karar, ülkenin uzay yarışında geride kalması sebebiyle verildi. Ülkede zaten basın özgürlüğü kısıtlanıyordu, bu karar sonucunda da yalnızca devlete ait basın kuruluşunun bu tarz haberleri yapması sağlanacak ve hükümetin istediği gerçekleşecek.

Roskosmos hakkında haber yapmak yasaklandı Tam Boyutta Gör

Rus uzay programları ile ilgili herhangi bir haber yapan gazeteciler risk altında olacak ve belli cezalar ile karşı karşıya kalacak. Bu tarz haber yazan medya kuruluşları da yabancı ajan olmadıklarını belirten bir sorumluluk reddi beyanını göstermek zorunda kalacak.

Ünlü uzay haber yazarı Katya Pavlushchenko da bu kararı doğruladı ve ülkede basına olan baskının gittikçe arttığını belirtti. Kendisinin de artık Roskosmos ile ilgili haber yazamayacağını belirten Pavlushchenko; bu kararın sebebini anlamadığını, ülkedeki gazetecilerin uzay programları ile ilgili olumsuz bir haber yapmadığını ifade etti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim