Anlık Bildirim

İstanbul Havalimanı, elektriğini güneşten karşılayan dünyanın ilk havalimanı olacak

İstanbul Havalimanı'nın tükettiği elektriğin tamamının güneş enerjisinden karşılanması için Eskişehir'e yaklaşık 200 MW gücünde güneş enerjisi santrali kuruluyor.
İstanbul Havalimanı, elektriğini güneşten karşılayacak Tam Boyutta Gör
İstanbul Havalimanı’nın elektriğinin güneş enerjisinden karşılanması için İGA Havalimanı İşletmesi AŞ tarafından Eskişehir’e güneş enerjisi santrali kuruluyor. Yaklaşık 3 milyon metrekare alana 199,32 MW (megavat) gücünde 439 bin adet PV panel kurulumu yapılacak. Yıllık 340 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek ve böylelikle İstanbul Havalimanı, tükettiği elektriğin tamamını güneş enerjisinden sağlayan dünyadaki ilk havalimanı unvanına sahip olacak.

Eskişehir GES projesi için 212 milyon Euro yatırım yapılacak. Kurulum çalışmalarının bu yılın sonunda başlaması planlanıyor.

Net sıfır karbon emisyonu için çalışmalar sürüyor

İstanbul Havalimanı, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Eskişehir GES projesinin yanı sıra karbon emisyonunun azaltılması ve çevresel sürdürülebilirlik için çeşitli projeler yürütülüyor.

Geri dönüşüm yapılıyor

İstanbul Havalimanı’nın enerji tüketimi geçen sene yüzde 10,7 azaltıldı. Havaalanındaki atıkların yüzde 35’i geri dönüştürüldü. Tüketilen suyun yüzde 30’u geri kazanılmış sulardan temin edildi. Araç filolarının kademeli olarak elektrikli araçlara dönüşümü yapılıyor.

Havalimanındaki atık sular atık su kanalizasyon sistemiyle toplanarak günlük 15 bin metreküp kapasiteye sahip arıtma tesisinde arıtılıyor. Analizi yapılan ve geri kazanılan su, peyzaj suyu olarak kullanılıyor. Tüketilen suyun yüzde 35’i geri kazanılmış kaynaklardan sağlanıyor. Bu oranın artması için çalışmalar sürüyor. 

Havalimanından toplanan katı atıkların da Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi'ne iletiliyor. Tesiste yarı otomatik ayrıştırma yapılıyor. Tehlikeli atıklar ise tartım işlemlerinin ardından Tehlikeli Atık Geçici Depolama Sahası'nda depolanıyor ve lisanslı geri kazanım ve bertaraf firmaları tarafından alınıyor. Evsel atıkları yakma tesislerinde, organik atıkları ise biyometanizasyon ve kompost tesislerinde değerlendirerek, döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu uygulamalar sayesinde atıkların yüzde 34'ü geri kazanılıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2874 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim