Anlık Bildirim

Işık dalgalarını analiz ederek konuşmalarımızı dinleyebiliyorlar

Araştırmacılar ışığın ses dalgalarına verdiği tepkiyi kaydederek algoritmalar yardımıyla konuşmaları dinlemeyi başardı. Üstelik dinleme çok uzaktan yapılabiliyor.

Işık dalgalarını analiz ederek konuşmalarımızı dinleyebiliyorlar Tam Boyutta Gör

Yüzyıldan fazla bir zamandır ampüller evlerimizi veya şehirlerimizi aydınlatmak için kullanılıyor. Bununla birlikte gelişen teknolojiler sayesinde lambalar artık farklı amaçlara da hizmet ediyor. Bunlar arasında kötü niyetli olanlar da var.

Sadece gözlem yeterli

Daha önce konuşmaların dinlenmesi için ortamda ele geçirilmiş bir cihaz olması gerekiyordu. Bu cihaz üzerinden gerek ses titreşimleri veya sesin doğrudan kendisi elde ediliyor ve sonrasında analiz ediliyordu.

Ben Gurion Üniversitesi araştırmacıları ise ortamda hiçbir cihaz olmadan sadece ışık dalgalarını ölçerek uzaktan konuşma dinleme yapmayı başardı. Bu yöntemde 25 metreye kadar uzaklıktan konuşmalar dinlenebiliyor.

Araştırmacılar sesi dinleyebilmek için ses dalgalarına ortamdaki ışığın nasıl tepki verdiğini analiz etmeye çalışıyor. Örneğin teleskop gibi alt kullanarak elektro optik sensör doğrudan lambayı görecek şekilde ayarlanıyor. Bu sensör ışığın verdiği tepkiyi kayıt ediyor ve algoritmalar yardımıyla bu kayıtlarda ses dalgaları ayrıştırılıyor.

Ayrıştırılan ses dalgaları Google Speech gibi dikte uygulamalarına aktarılıyor ve sohbet çözümleniyor. Bu yöntemle elde edilen müzikler Shazam ve SoundHound gibi uygulamalar tarafından kolaylıkla algılanabilmiş.

Araştırmacılar daha güçlü teleskoplarla mesafenin daha da arttırılabileceğini belirtiyor. Yöntem şimdilik bir araştırma seviyesinde ancak kötü niyetli saldırganların benzer yollar kullanabileceği düşünülüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim