Anlık Bildirim

Greenpeace: "Hava kirliliğinin dünya ekonomisine günlük maliyeti 8 milyar dolar!"

Greenpeace tarafından yayınlanan bir rapor fosil yakıtların neden olduğu kirliliğin dünya ekonomisine olan maliyetine dikkat çekiyor. Kirliliğin bizlere maliyeti günlük 8 milyar dolar.

Greenpeace: 'Hava kirliliğinin dünya ekonomisine günlük maliyeti 8 milyar dolar!'

Fosil yakıtlardan neden vazgeçmemiz gerektiğini gösteren bir rapor, Greenpeace tarafından yayınlandı. İşin ekonomik boyutuna dikkat çeken çalışma, bu tür yakıtların küresel maliyetinin günlük 8 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

Küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) %3.3’üne karşılan gelen bu rakamın yıllık karşılığı ise 2.9 trilyon dolar. Dünya’yı ve ekonomiyi mahveden fosil yakıtların en büyük kullanıcıları ise Çin, ABD ve Hindistan.

Bu ülkelerin ekonomik maliyetlerinin toplamı yıllık 1.6 trilyon dolar olarak ölçülmüş. En büyük katkı 900 milyar dolarla Çin. O’nu, 600 milyar dolarla ABD ve 150 milyar dolarla da Hindistan takip ediyor.

Greenpeace: 'Hava kirliliğinin dünya ekonomisine günlük maliyeti 8 milyar dolar!' Tam Boyutta Gör

Bazı ülkelerin yenilenebilir enerjiye yaptığı devasa yatırımlara rağmen büyük oyuncuların bu alandaki yetersiz çabaları karşımıza mevcut tabloyu çıkarıyor. Kömür, petrol ve gaz kaynaklı tüketimin bilançosu ise bir hayli kabarık.

Üçlünün neden olduğu sağlık sorunlarının başında, yıllık 4.5 milyon prematüre ölüm geliyor. Bir başka çarpıcı veri ise PM 2.5 olarak bilinen ve 2.5 mikrometreden küçük partiküllere maruz kalan çocukların beş yaşına gelmeden hayatlarını kaybetmesi. Burada karşımıza çıkan rakam ise yıllık 40 bin.

Aslında çözümünü bildiğimiz bir sorun olan mevcut durumla ilgili konuşan Greenpeace Doğu Asya Yetkilisi Minwoo Son, “fosil yakıtların neden olduğu kirlilik, her yıl milyonlarca hayata mal oluyor. Trilyonlarca dolar kaybetmemize neden olan bu durum, aynı zamanda kalp krizi, akciğer kanseri ve astım risklerini de körüklüyor.” ifadelerini kullanmış.

Greenpeace: 'Hava kirliliğinin dünya ekonomisine günlük maliyeti 8 milyar dolar!' Tam Boyutta Gör

Ülkemizin de taraf olduğu Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkelerce benimsenen ve küresel sıcaklık artışının 2°C’nin olabildiğince altında tutulması hedefi kapsamında yenilenebilir enerjiye geçişin tam gaz devam etmesi gerekiyor.

Kasım ayında Oxford Economics tarafından yayınlanan bir rapor, 2050 yılı itibariyle ortaya çıkacak 2 santigrat derecelik ısınmanın küresel GSYH’ye olan etkisinin % 7.5 sevilerine çıkabileceğini ortaya koymuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim