Anlık Bildirim

Domain Sorgulama ve Domain Satın Alma Nasıl Yapılır?

Bir web sitesi tartışmasız işletmenizin sahip olduğu en önemli varlıklardan biridir.                                                                                        

Bir web sitesi tartışmasız işletmenizin sahip olduğu en önemli varlıklardan biridir. Bir domain kaydettirip bir site oluşturduğunuzda, bunu müşteri çekmek, marka bilinirliğini artırmak, önemli bilgileri iletmek ve gelir elde etmek için kullanabilirsiniz.

Domain Nedir?

Domain yani alan adı, web sitenizin internet üzerindeki konumunu tanımlayan benzersiz bir addır. Bir kişi, alan adınızı tarayıcısına yazdığında, alan adı sistemi (DNS), adresinizi bir internet protokolü (IP) adresine veya cihazların iletişim kurması için gerekli tanımlayıcı bilgileri içeren bir dizi numaraya çevirir. Oradan, DNS sunucusu web servisinizden (hosting sağlayıcı) içerik ister ve onu yazan kişiye geri gönderir.

Tüm bu süreç arka planda gerçekleşir. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tek şey web sitenizin adıdır.

Bir alan adı çevrimiçi varlığınızı geliştirir. Dijital marka kimliğiniz üzerinde size daha fazla kontrol sağlar. İstediğiniz alan adını domain sorgulama servisinden kontrol ederek kaydedebilirsiniz.

Web Adresi Nedir?

Bir web adresi, insanların sitenizi veya sitenizin belirli bir sayfasını, internette bulmak için tarayıcılarına yazdıkları şeydir.

Ana sayfanız için web adresiniz, alan adınızla aynı olabilir. Ancak web sitenizin birden fazla sayfası varsa, her sayfanın farklı bir web adresi olacaktır. Bir web adresine bazen bir URL denir.

Örnek:

www.sirketadi.com veya www.sirketadi.com/iletisim

İnsanlar Web Sitenizi Çevrimiçi Olarak Nasıl Bulur?

İnsanlar web sitenizi aşağıdaki şekillerde bulabilir:

  • Web adresinizi doğrudan Chrome, Firefox veya Safari gibi bir tarayıcıya veya mobil cihazlarındaki internet uygulamasına yazarak.
  • Google veya Bing gibi bir arama motoruna bir soru veya anahtar kelime girerek.
  • Başka bir siteden, Google Haritalar'daki Google İşletme profilinizden veya sosyal medya sayfalarınızdan sitenize tıklayarak.

Doğru Domaini Seçin

İşletmeler genellikle işletmelerinin adını yansıtan bir alan adı seçer.

Eğer marka isminiz daha önce alınmışsa, genel olarak aşağıdaki ipuçlarını takip ederek en iyi alan adını bulabilirsiniz:

  • Alan adınız Yahoo.com gibi kısa ve etkili olmalıdır.
  • Hatırlaması, telaffuz etmesi, hecelemesi ve yazması kolay olmalıdır.
  • Sosyal medya kanallarında aynı isimlerde kayıt edilebilir olmalıdır.

Domain Sorgulama

Bir alan adının mevcut olup olmadığını öğrenmenin en hızlı bir yolu, Atak Domain gibi popüler bir alan adı kayıt şirketinin sorgu aracını kullanmaktır:

  • Domain sorgulama için aşağıdaki linke tıklayın: https://www.atakdomain.com/domain-sorgulama
  • Açılacak sayfada “Domain Sorgulama” aracına markanız ile ilgili düşündüğünüz fikirleri tek tek yazın ve “Sorgula” butonuna tıklayın.
  • Eğer sorguladığınız domain kullanılabilirse, bu düşündüğünüz marka isminin daha önce başka biri tarafından kaydedilmediği anlamına gelir.
  • Bu aşamada belirlediğiniz domaini sepete ekleyerek ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Domain Satın Alma Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki adımları takip ederek domain satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

1. Alan Adı Kayıt Şirketi Seçin

Bir alan adı satın almak için Atak Domain gibi popüler bir alan adı kayıt şirketi seçin.

2. Bir Alan Adı Araması Yapın

İstediğiniz alan adının müsait olup olmadığını görmek için arama yapın. Alan adınız kayıt edilebilir değilse, mevcut alan adı sahibinin kim olduğunu görmek için bir WHOIS araması yapabilir ve bu kişilere ulaşarak alan adlarını satıp satmamakla ilgilenip ilgilenmediklerini sorabilirsiniz.

İşletme adınız üzerinde ticari markanız varsa ve alan adı başkasına aitse, alan adını almak için yasal yollara başvurabilirsiniz.

Aksi takdirde, kullanılacak başka bir iyi alan adı bulmanıza yardımcı olması için bir alan adı oluşturucu ve diğer araçları kullanabilirsiniz.

3. Kaydınızı Tamamlayın

Seçtiğiniz isim, alan adı olarak kayıt edilebilir durumdaysa, alan adı kaydınızı hemen tamamlayabilirsiniz. Bu noktada e-posta adresiniz ve telefon numaranız gibi iletişim bilgilerinizi doldurmanız yeterlidir. Ardından, ödeme işlemini tamamlamak için ödeme bilgilerinizi girin. Alan adını bir yıllık olarak ya da en fazla 10 yıllık olarak kayıt ettirebilirsiniz.

Süresi dolduğunda alan adını kaybetmediğinizden emin olmak istiyorsanız, otomatik yenilemeyi açmanız önerilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Yoruma Kapalı: Bu içeriğe yorum eklenemiyor.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim