Anlık Bildirim

Giderken hava kirliliğini temizleyen araba tasarlandı

Çevre dostu ürünlerin gittikçe popüler olması ve yatırım alması sonunda gezegenimizin yaşanılabilirliği için umut veriyor. Goodwood festivalindeki bu araç giderken aynı anda havayı temizliyor.

Goodwood Festivali'nde, giderken hava kirliliğini ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir araba gösterildi.

İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlanan Airo'nun 2023'te Çin'de üretime geçmesi ve bir milyon adet üretilmesi bekleniyor.

Radikal tasarım, hava kirliliği sorununun çözülmesine az da olsa yardımcı olmayı amaçlıyor.

Eleştirmenler, bu ürünün bir konsept otomobilden daha fazlası olabileceğine ikna olmuş değil.

Tasarımcı Heatherwick Londra'nın ikonik Routemaster otobüsünün yeni versiyonunu tasarlamasına rağmen  daha çok Google'ın California ve Londra'daki genel merkezleri gibi mimari projelerle tanınmaktadır.

Heatherwick daha önce hiç araba tasarlamamış olmasına rağmen, fuardaki kalabalığın ilgisini çekmeyi başardı.

Bu araba havayı temizliyor Tam Boyutta Gör

Heatherwick "Ben büyürken, tasarım değerleri ve bazı büyük fikirler otomobiller aracılığıyla ortaya çıkardı."

"Çin'li IM Motors otomobil tasarlamamız için bize ulaştığında otomobil tasarımcısı olmadığımızı söyledik ancak şirket 'sizi bu yüzden istiyoruz' dedi."

Nisan ayında Şanghay otomobil fuarında ilk kez görücüye çıkan otomobil büyük bir cam tavana sahip, iç mekanda ise yatak haline getirilebilen dönebilen sandalyelere ilaveten toplantılar için tasarlanmış orta masa ile bir oda konforunu sağlayabiliyor.

Direksiyon simidi ön panelde gizlenebilir şekilde tasarlanmış.

Bu araba havayı temizliyor Tam Boyutta Gör

Heatherwick, "Otomobil üreticileri elektrikli araba yapmak için kendilerini kandırıyorlar, yeni elektrikli arabalar sadece farklı bir görünüme ve motora sahip başka arabalar olmamalıdır" dedi.

Otomobilin çıkıntılı dış kısımda hava temizleyici filtreler bulunacak ve bu filtreler yılda bir tenis topu büyüklüğünde kirli hava partikülü toplayarak havanın temizlenmesine yardımcı olmaya çalışacak.

Tek başına bir aracı düşündüğünüzde bu fikir mantıksız gelse de milyonlarca aracın aynı fonksiyonu yerine getirdiğini düşünürsek biraz daha anlamlı hale geliyor.

Aracın hem otonom hemde manuel sürüşe elverişli olarak tasarlandığı biliniyor.

Bu araba havayı temizliyor Tam Boyutta Gör

Cardiff Business School'un otomotiv endüstrisi araştırma merkezinde işletme ve sürdürülebilirlik profesörü olan Peter Wells, şunları söyledi: "Bu arabanın, tasarımını anlayamıyorum."

"Bu arabanın havası kirli şehir merkezlerimizdeki havayı temizlemeye etkisi çok minimal olur ve ölçülemez." dedi. Açıkçası benim görüşüm de bunun sadece bir pazarlama argümanı olduğu yönünde.

Üretim sonrası aracın satış fiyatının 40.000 sterlin olması bekleniyor. Araç bir toplantı odasına veya yemek masalı bir odaya dönüşebilen otonom bir araç olacak. Otonom sürüş teknikleri yeterince gelişince siz arkada yemeğinizi yerken araç da sizi gitmek istediğiniz yere götürecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim