Anlık Bildirim

Bilim insanları: Covid hapları yakında kullanılmaya başlayabilir

Koronavirüsü tedavi edebilecek olan bir hapın deneyleri hızla devam ediyor. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre hap, önümüzdeki aylarda kullanılmaya başlayabilir.

Bilim insanları yaptığı yeni bir açıklamada, Covid-19’u tedavi etmede kullanılacak olan hapın önümüzdeki aylarda kullanıma başlama ihtimali olduğunu belirtti.  Virüsü erkenden durdurabilecek bir tedavi bulma çabasının bir parçası olan ilaç, şu sıralarda insanlar üzerinde deneniyor.

Bilim insanları: Covid ilacı yakında kullanılmaya başlayabilir

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nden virolog Timothy Sheahan bununla ilgili NBC News’e verdiği demeçte, “Ağızdan alınan antiviraller yalnızca kişinin Covid-19 hastalığının süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastaysanız evinizdeki insanlara bulaşma ihtimalini de sınırlama potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.

Antiviraller hâlihazırda HIV ve Hepatit C gibi hastalıklarda kullanılıyor. Herkesin bildiği gibi Tamiflu ilacı da hızlı uygulandığı takdirde grip semptomlarını kısaltmada ve hastaneye yatma riskini azaltabilir. Bu da antivirallerin etkilerine önemli bir örnektir.

Sonuçların kış aylarında çıkması bekleniyor

NBC News’in haberine göre Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Carl Dieffebach, şu anda koronavirüse karşı umut veren en az üç antiviral ilacın test edildiğini ve sonuçlarının kış aylarında çıkmasının beklendiğini belirtti.

İlaçların ilki Merck & Co. tarafından geliştirilen Molnupiravir, ikincisi Pfizer tarafından geliştirilen PF-07321332, üçüncüsü ise Roche ve Atea Pharmaceuticals tarafından üretilen AT-527.

Antiviraller virüsün insan hücrelerinde çoğalma yeteneğine müdahale ederek çalışır. Uzmanlara göre Monupiravir de virüsü hata yapmaya teşvik ederek onu çoğalamaz hâle getiriyor. Bunun sonucunda da hastanın viral yükü azaltılıyor, enfeksiyon süresi kısaltılıyor, ciddi hastalık ve ölüm önleniyor.

Bilim insanları: Covid ilacı yakında kullanılmaya başlayabilir Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre Molnupiravir ilacı için Seattle’da bulunan bir araştırma merkezinde 2000’e yakın insana deneme yapılıyor. Asistan hemşire Miranda Kelly ve eşi Joe Kelly de Covid-19’a yakalandıktan sonra deneylere katılanlar arasında yer aldı. Kayıt yaptırdıktan sonra da ikisine günde iki kez dörder doz ilaç verildi. Bundan bir hafta sonra da ikisinin de iyileştiği gözlemlendi.

“Dağıtım sistemi oluşturulması gerekiyor”

Araştırmacılara göre antiviral hapların denemelerde etkili olduğu kanıtlanırsa ilacın dağıtımının iyi yapılması gerekiyor. Uzmanlar, pozitif test çıkar çıkmaz ilacı insanlara ulaştırabilecek bir dağıtım sisteminin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Molnupiravir denemelerinde çalışan araştırma görevlisi Dr. Elizabeth Duke da NBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir düşünün, bu hapı evdeki veya bir okuldaki herkese verebilirsiniz. O zaman gelince ciddi anlamda normale dönmeyi düşünebiliriz.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8144 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ilaç, hap ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim