Anlık Bildirim

Hindistan’ın uzayda yok ettiği uydu, ISS için tehdit oluşturabilir

Hindistan'ın anti-uydu füzesi denemesi sonucu ortaya çıkan yörünge enkazı NASA'ya göre ISS'yi tehlikeye atabilir. NASA’nın başkanı, söz konusu test için “Çok, çok kötü bir şey” ifadelerini kullandı.

NASA’nın Başkanı Jim Bridenstine yaptığı açıklamada; Hindistan’ın uzaydaki uydularından birini yok etmesi eyleminin, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bulunan astronotların hayatını tehlikeye atabileceğini ve bu olayın, “Çok, çok kötü bir şey” olduğunu ifade etti.

Çalışanlara hitap ettiği toplantıda Bridenstine, söz konusu eylem neticesinde en az 400 parça yörünge enkazı oluştuğunu ve parçaların 60 tanesinin 15 cm’den büyük olduğunu vurgulamış. Yok edilen uydunun ISS’nin oldukça altında olduğu belirtilen açıklamada, parçalardan 24 tanesinin uzak mesafe sınırının ötesine dağıldığı vurgulanıyor. Yaşanan bu gelişmenin ise ISS için potansiyel bir risk oluşturduğunu söyleyen yönetici, “Bu durum kabul edilemez ve NASA, bu eylemin bizde yaratacağı etkiler konusunda çok açık sözlü olmalıdır.” ifadeleriyle durumu eleştirmiş.

Hindistan Hükümeti ise testin alçak yörüngede gerçekleştirildiğini ve uydu parçalarının birkaç hafta içinde Dünya’ya düşeceğini ifade ediyor. NASA, ABD Stratejik Komutanlığı Müşterek Uzay Harekâtları Başkanlığınca yürüttüğü çalışma neticesinde; bahse konu testin ISS için yarattığı risk oranının son 10 günde %44’ler seviyesine çıktığını belirtiyor.

Bridenstine’nın daha sonra yaptığı açıklamalarda astronotların hâlâ güvende olduğunu ve bir tehlike anında ISS’nin enkazdan kaçmak için manevra yapabileceğini söylemiş. Belki de eleştirilerinin dozunu kaçırmış olabileceğini düşünen yönetici son olarak, “İyi olan şey ise meydana gelen olay, Dünya’nın alçak yörüngesinde gerçekleşti ve zaman içinde bütün parçalar ortadan kaybolacak.” sözlerini sarf etmiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5777 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iss, anti uydu sistemi ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim