Anlık Bildirim

Bir kara deliğin çekilmiş ilk fotoğrafını görmeye çok yakınız

ESO'da görevli gök bilimciler, 10 Nisan tarihinde astronomi dünyası için önemli bir duyuru yapacak. Söz konusu duyuruda, bir kara deliğe ait olay ufkunun fotoğrafının gösterileceği ifade ediliyor.

 

Bir kara deliğin çekilmiş ilk fotoğrafını görmeye çok yakınız Tam Boyutta Gör

Olay Ufku Teleskobunun (Event Horizon Telescope-EHT) arkasındaki ekip gelecek hafta yapmayı planladığı önemli bir duyuruya hazırlanıyor. ScienceAlert’in paylaştığı bilgilere göre söz konusu duyuru, bir kara deliğe ait olay ufkunun çekilmiş ilk fotoğrafıyla ilgili olacak. Eğer bahsi geçen duyuru ile ilgili tahminler doğru çıkarsa, 10 Nisan tarihinin bilim dünyası için muazzam bir gün olması bekleniyor.

Bir teleskop ağı olan EHT, bir süredir galaksimizin merkezinde bulunan Sagittarius A* adlı devasa kara deliği fotoğraflamaya odaklanmıştı. Proje kapsamında araştırmacılar, Şili’de bulunan ALMA teleskobundan Hamaii’deki James Clerk Maxwell teleskobuna kadar yaklaşık yarım düzine kadar radyo teleskobu kullanılmaktaydı.

Bir kara deliğin kendisine ait fotoğrafın çekilmesinin imkânsız olduğunu hatırlatan Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory-ESO) gök bilimcileri, geçtiğimiz süre boyunca planlarına ulaşmak için ikinci en iyi alternatife odaklanmışlardı. O alternatif ise ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşak olarak ifade edilen, olay ufku olarak tanımlanmış. Bilim insanlarına göre olay ufkunda yerçekimi o kadar güçlü ki ışık, kara deliğin yörüngesinde aynen gezegenlerin yıldızlarının yörüngesinde döndüğü gibi dönüyor.

Anı yakalamak çok kolay değil 

Yaklaşık iki yıldır  Sagittarius A*’yı gözleyen teleskopların işleri ise hiç de kolay değil. Zira kara deliğin olay ufkunu çevreleyen yoğun miktarlardaki toz, gaz ve diğer yıldızlar teleskopların hedeflenen noktayı fotoğraflayabilmesi için aşmaları gereken önemli engeller olarak nitelendiriliyor. Ancak astronomi dünyasının bu konuda ESO'da görev yapan bilim insanlarına güveni tam gözüküyor.

Gelecek hafta yayınlanacak fotoğraftan beklentilerin ne olacağı kestirmek kolay olmasa da düzenlenecek etkinlikte gösterilecek fotoğraf, bugüne kadar hiçbir insanın görme şansını elde edemediği bir görüntü olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim