Anlık Bildirim

Samanyolu'nun en büyük yıldız kaynaklı kara deliği keşfedildi

Gökbilimciler Samanyolu'nun en büyük yıldız kaynaklı kara deliğini keşfetti. "Gaia-BH3" adlı kara delik Aquila takımyıldızında tespit edildi ve Güneş’in 33 katı büyüklüğünde.
Gaia BH3 kara delik Tam Boyutta Gör
Gökbilimciler Dünya'dan sadece 2000 ışık yılı uzaklıkta patlayan bir yıldızın ardından oluşan muazzam bir kara delik keşfettiler. "Gaia-BH3" adlı kara delik, Samanyolu'nda şimdiye kadar bulunan en büyük yıldız kaynaklı kara delik olarak nitelendirildi. Gökbilimciler, Gaia-BH3’ü doğrudan görülemediğini ancak yörüngesinde dönen bir yoldaş yıldız üzerinde uyguladığı güçlü çekim sayesinde tespit edildiğini belirtiyor.

Gaia-BH3, Dünya’nın hemen dibinde

Dünya'dan sadece 2000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Gaia-BH3, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 33 katı kütleye sahip büyük bir kara delik. Aquila takımyıldızında saklanan kara delik, ESA'nın Gaia uzay teleskobu ile keşfedildi. Samanyolu'nda bulunan bu sınıftaki önceki en büyük kara delik, Kuğu takımyıldızındaki (Cyg X-1) Güneş'in yaklaşık 20 katı olduğu tahmin edilen bir kara delikti. Samanyolu'ndaki ortalama yıldız kaynaklı kara delikler Güneş'ten yaklaşık 10 kat daha büyük olma eğiliminde.

Gaia-BH3, 2000 ışık yılı, yani ışık hızında iki bin yılda gidilebilecek bir uzaklıkta bulunuyor olsa da gezegenimize şimdiye kadar keşfedilen en yakın ikinci kara delik konumunda. Dünya'ya en yakın kara delik ise 1,560 ışık yılı uzaklıktaki Gaia-BH1. Gaia-BH1, Güneş'in yaklaşık 9,6 katı bir kütleye sahip, dolayısıyla yeni keşfedilen kara deliğe göre oldukça küçük bir yapıda.

Gaia BH3 Tam Boyutta Gör
Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'nin Atacama çölündeki Very Large Telescope'undan yapılan daha ileri gözlemler BH3'ün kütlesini ve yıldızın her 11,6 yılda bir kara deliğin etrafında dönen yörüngesini doğruladı.

8bkzdh=176373]

Araştırmacılar Gaia BH3’ü tesadüfen keşfettiklerini söylerken mümkün olan en kısa sürede daha fazla gözlem yapabilmelerini sağlamak için nesnenin ayrıntılarını planlanandan daha erken yayınladılar. Büyük kütleli yıldızların ömürlerinin sonunda çöktüklerinde oluşan yıldız kaynaklı kara delikler, Samanyolu'nun kalbine hükmeden ve Güneş'in 4,2 milyon katı kütleye sahip olan Sagittarius A* (Sgr A*) süper kütleli kara deliğe kıyasla küçük bir yavru konumunda.

Sagittarius A gibi süper kütleli kara delikler, dev yıldızların patlamasıyla değil büyük toz ve gaz bulutlarının çökmesiyle oluşuyor. Bu kara delikler galaksilerin merkezinde yer alıyor ve etraflarındaki maddeyi tüketmeye devam ediyor. Zaten galaksilerin merkezlerindeki inanılmaz parlaklık da bu sürecin bir göstergesi. Bu arada araştırma ekibi Gaia verilerinin bir sonraki bölümlerinin en erken 2025'in sonlarında yayınlamayı planlıyor.

Kaynakça https://www.space.com/milky-way-biggest-stellar-mass-black-hole-gaia https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Gaia/Sleeping_giant_surprises_Gaia_scientists Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim