Anlık Bildirim

Bilim insanları obezite-çevre ilişkisini anlamak için yapay zeka geliştirdi

Mahallenizde hangi yapılar çoğunlukta? Spor salonları ve parklar mı yoksa fast food lokantaları ve kalabalık yollar mı? Vereceğiniz cevabın önemi giderek artacağa benziyor...
Obezite pek çok muhtemel sebebi olan karmaşık bir sağlık sorunu. Onlardan biri de yaşadığımız çevre. Bilim insanları ABD'deki çeşitli şehirlerin uydu görüntüleri ile obezite bağlantısını yapay zeka kullanarak harita üzerinde gösterdi. Başka bir ifadeyle, obeziteyi uzaydan tespit etmiş oldular.
Araştırma ekibi, sunduğu bu yöntemde yüksek çözünürlüklü uydu fotoğraflarını kullanarak, yetişkinlerde obezite ile yerleşim yerlerinin fiziki özellikleri arasında ilişki olduğunu söylüyor. Washington Üniversitesi'nde araştırmalarını yürüten takım, Google Haritalar'dan aldıkları 150.000 yüksek kaliteli görüntüyü bir sinir ağına (convolutional neural network) aktardı. Bu tür yapay zekalar, aktarılan veri yığını içindeki ilişkileri tanımlayıp inceleme ilkesiyle çalışıyor.
Ekibin kullandığı sinir ağı önceden 1.2 milyon adet görüntüyle eğitilmişti. Bu şekilde kazandığı deneyim, görüntülerin hangi kısımlarının insan yapısı olduğunu ve bu yapıların ne olduğunu çözümlemesini kolaylaştırdı. Araştırmacılar buradan topladıkları bilgilere paralel olarak 500 şehir projesindeki obezite dağılımı tahminlerini de kullanarak, bunların arasındaki bağlantıyı ölçen bir model oluşturdu.

Geniş parklar, geniş yollardan daha sağlıklı 

Bellevue, Seattle, Tacoma, Los Angeles, Memphis ve San Antonio şehirlerinin görüntülerinden elde edilen sonuçlara göre, yapılaşmış alanların özellikleri bölgedeki obezite dağılımının %64,8'ini açıklıyor. Şehirden şehre bu oran değişmekle birlikte en yüksek oran %73,3 ile Memphis'te.
Bilim insanları obezite-çevre ilişkisini anlamak için yapay zeka geliştirdi
 
 Üstteki bölge: İyi düzeyde yeşil alan içeriyor ve obezite görülme sıklığı düşük.
 Alttaki bölge: Seyrek miktarda yeşil alan ve düşük yürüyüş/koşu sahası. Obezite sıklığı daha yüksek.

Araştırmacılar, gelir düzeyi gibi sosyoekonomik etkenlerin, bulunan bağıntılarda önemli bir role sahip olduğunu düşünüyor. Bu alanda da benzer çalışmalar var; uydu görüntülerinden düşük gelirli bölgeleri bulmak gibi.
Araştırma, genel olarak yapılaşmanın obeziteye etkisi hakkında bildiklerimizi onaylar özellikte. Fiziksel aktiviteye imkan veren yeşil alanlar toplum sağlığına olumlu etki ediyor, geniş yollarla döşeli sıkışık mahallelerse olumsuz... Yine de varolan bilgilerimizi, teknolojinin sağladığı güçle pekiştirmek, konuya farklı yollardan yaklaşma olanağı sunuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim