Anlık Bildirim

2023'te küresel bilgisayar satışları %14 azaldı: 2024 için sektör AI PC'lerden umutlu

Küresel bilgisayar satışları 2023'ün dördüncü çeyreğinde geçen seneye göre %0,2 azaldı. Böylece bilgisayar satışları sekiz çeyrek üstüste azalmış oldu. 2023 genelinde ise azalış miktarı %14 oldu.
2023'te küresel bilgisayar satışları %14 azaldı Tam Boyutta Gör
Counterpoint Araştırma şirketinin verilerine göre küresel bilgisayar satışları 2023'ün dördüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine %0,2 azaldı. Böylece bilgisayar satışları sekiz çeyrek üstüste azalmış oldu.

Lenovo ve HP, Kuzey Amerika'da pazarın toparlanması sayesinde 2023'ün 4. çeyreğinde tek haneli büyüme elde etti. Dell, ticari sektördeki yavaşlama nedeniyle geçen seneye göre sevkiyatlarda %9'luk bir düşüş görürken, Apple %2'lik sevkiyat artışıyla dirençliliğini korudu.

2023'te küresel bilgisayar satışları %14 azaldı Tam Boyutta Gör
2023'ün tamamında ise geçen seneye göre bilgisayar satışlarında %14 düşüş gerçekleşti. Zayıf talep ve stok eritme, pazar genelinde sevkiyat performansını olumsuz etkiledi. PC üreticilerinin sıralaması ise 2023'de değişmedi. Lenovo, %24 pazar payıyla ilk sırada yer alırken %21 pay ile HP ikinci sırada yer aldı. Dell, %16 ile üçüncü sırada yer alırken, Apple %9 pazar payıyla onu takip etti.

AI ve ARM PC'ler 2024'te itici güç olabilir

Counterpoint, Intel ve AMD'nin yeni nesil  yapay zekalı bilgisayarlar için geliştirdikleri işlemciler (Meteor Lake ve Hawk Point) nedeniyle 2024'te AI PC'lerin ilgi odağı olacağını ve satışların bir miktar toparlanmasını bekliyor. Şirket, 2025'te en az bir nöral işlem ünitesi (NPU) veya yapay zeka hızlandırıcısı içeren bilgisayarların satışların %50'sini oluşturmasını bekliyor.

Counter Point'in bilgisayar sektörü için gelecek tahminleri şöyle: "Kurumsal harcamalardaki yavaşlama ve 2023'teki stok eritme süreci, bilgisayar satıcılarının yeniden stoklama talebini tetikleyecek ve bu da ticari bilgisayar sektörü için itici güç olacak. Öte yandan Qualcomm'un ARM tabanlı bilgisayarlara yönelik Nuvia tabanlı Snapdragon X Elite çözümleri, 2024 yılı boyunca ek bir itici güç olacak. Bu, muhtemelen ARM PC'ler için Apple'ın M serisi MacBook'lardaki başarısından sonra başka bir dönüm noktası olacak."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim