Anlık Bildirim

Yolcu uçaklarında yeni dönem: 'Hava polisi' uygulaması başlıyor

ABD, İngiltere gibi ülkelerdeki Air Marshal uygulamasının benzeri Türkiye'de de başlıyor. Uçuşlarda silahlı sivil polis bulundurulmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yolcu uçaklarında yeni dönem: 'Hava polisi' uygulaması başlıyor Tam Boyutta Gör

Yaklaşık iki yıl önce Meclis’e sunulan torba tasarı kapsamındaki ‘hava polisi’ uygulaması sonunda başlıyor. Uçuşlarda silahlı sivil polis bulundurulmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türk tescilli sivil hava araçlarında bulunacak polisler, uçak kaçırmalarına ve benzeri olaylara karşı görev yapacak. Uluslararası uçuşlarda sivil hava araçlarının, yolcuların ve mürettebatın güvenliğini sağlayacak hava polislerinin görev, yetki ve sorumlulukları Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanlığı ile uluslararası uçuşu olan havalimanlarının bulunduğu illerin emniyet müdürlükleri bünyesinde kurulacak birimler tarafından yürütülecek.

Hava polisi olabilmek için aranan şartlar

Polis memuru ve daha üst rütbedeki emniyet hizmetleri sınıfı personeli arasından seçilecek hava polislerinin, teşkilatta fiilen 5 yıl çalışmış olması gerekiyor. Ayrıca en az ön lisans mezunu olması, kıdeme etkili ceza almaması, ikinci bölge hizmetini bir kez tamamlaması, son iki performans değerlendirme puanının iyi veya çok iyi olması, son üç performans atışında ayrı ayrı 90 puan ve üzeri puan alması, birimin en üst dereceli amirinin muvafakat vermesi ve havacılık personeli için düzenlenen sağlık raporuna sahip olması da gerekiyor.

Hava polisinin görev ve yetkileri

Hava polisleri, kanunsuz şekilde, şiddet veya şiddete başvurma tehdidi ile uçaktaki bir veya birden fazla şahsın uçuş halindeki bir uçağın faaliyetini engellediği, uçağın kontrolünü ele geçirmeye teşebbüs ettiği veya kontrolü altına aldığı durumlarda uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla uçağın kontrolünü yetkili kaptan pilota geri vermek, ayrıca kokpit, mürettebat, yolcu can güvenliğini sağlamak ve yasa dışı müdahale eylemlerini önlemek için orantılı olarak uygun koruyucu güvenlik tedbirleri almakla sorumlu olacak.

Uçaklarda kaç hava polisi bulunacak?

Uçaklarda görevlendirilecek hava polisi sayısı, hava aracının tipi, yolcu kapasitesi, uçuş süresi, uçuş yapılacak bölgenin risk durumu ve istihbari bilgileri göz önüne alınarak belirlenecek. Görevlendirilecek hava polisi sayısı ikiden az olmayacak. Riskli görülen uçuşlarda ihtiyaç duyulması halinde risk ve tehdit değerlendirmesi kapsamında ilgili birimler ile koordineli olarak ilave personel görevlendirilebilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4200 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, hava polisi ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim