Anlık Bildirim

Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı

Türk bilim insanları tarafından VLP yöntemiyle geliştirilen koronavirüs aşısının 26 Haziran'da başlayan Faz 2 çalışmaları tamamlandı. Faz 3 aşamasının Eylül'de başlaması planlanıyor.

Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı Tam Boyutta Gör

Türk bilim insanları tarafından VLP yöntemiyle geliştirilen koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı. VLP aşısının Faz 2 denemeleri süresince herhangi bir yan etki veya olumsuzluk gözlemlenmedi. Aşının Faz 3 çalışmalarının Eylül ayında başlaması planlanıyor.

VLP aşıların içindeki virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir biçimde taklit ediyor. Vücut, hastalık oluşmadan virüse karşı bağışıklık oluşturuyor.

Dünyada klinik aşamamasında 5 farklı VLP aşı adayı var. Henüz kullanım onayı alan olmadı. Türkiye’nin geliştirdiği VLP aşısı, kullanıma sunulduğunda dünyada ilk olabilir. Yerli VLP aşısı, diğer adaylardan farklı olarak virüsün 4 yapısal proteinini aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlayacağı öngörülüyor.

Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı Tam Boyutta Gör

Yerli VLP aşısı, ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi olarak geliştirildi. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında devlet desteğiyle klinik çalışmaları yürütülüyor.

Aşının Faz 1 klinik çalışmalarına 27 Mart 2021’de başlandı. Faz 1’e 36 gönüllü katıldı. 26 Haziran’da 349 gönüllü ile birlikte Faz 2’ye geçildi. Faz 2 aşılamaları 8 Ağustos’ta tamamlandı. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü üzerinde denemeler yapılacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim