Anlık Bildirim

Yeni tip koronavirüs'ün tanısında kullanılacak yerli kitin görüntüleri paylaşıldı

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs'ün yerli tanı kitine ait görüntüleri paylaştı. Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nın geliştirdiği kit ile tanı koyma süresi ciddi biçimde düşüyor.

Yeni tip koronavirüs'ün tanısında kullanılacak yerli kitin görüntüleri paylaşıldı Tam Boyutta Gör

12 Aralık tarihinde Çin’de tespit edilmesiyle birlikte hem ülke içinde hem de dünya çapında hızla yayılan yeni tip korona virüsü KOVİD-19’a karşı alınacak tedbirler kapsamında ülkemizde de bir takım çalışmalar yürütülüyor.

Bu konudaki çalışmaların merkezi olan Sağlık Bakanlığı, virüsün tespit edilmesine yönelik geliştirilen ve başarılı sonuçlar elde edilen kitin laboratuvar görüntülerini paylaştı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, yerli kit ile tanı koyma süresinde ciddi düşüşler elde edildiğini ifade ederek Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) virüsle ilgili bir süredir testler uyguladığını ve laboratuvar ekibinin de bu araştırmalardan elde edilen verileri kullandıklarını belirtti.

Yeni tip koronavirüs'ün tanısında kullanılacak yerli kitin görüntüleri paylaşıldı Tam Boyutta Gör

Korukoğlu açıklamasının devamında, “Bunlar DSÖ Literatüründe yer alıyordu. Biz de bu kaynakları izleyerek laboratuvarımızda halihazırda mevcut olan Pan korona virüsü PCR dediğimiz yöntemi kullanmak ile beraber acaba Kovid-19’a yönelik gerçek zamanlı PCR testini uygulamaya sokabilir miyiz diye araştırdık ve bu konuyla ilgili merkezlerle temasa geçerek bu testte kullanılacak önemli bir bileşen olan ‘primer probların siparişini verdik. Daha sonra yine yerli üretim bir enzim ile beraber bu primerler geldikten sonra yerli kaynaklarımız kullanılarak gerçek zamanlı bir kitin optimizasyon çalışmalarını yaptık. İlk optimizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere yine laboratuvarımız tarafından uluslararası merkezlerden pozitif kontroller de talep edildi ve böylece yeni tanımlanacak olan bir ajanın ülkemizde tanı kapasitesini oluşturmaya yönelik adımları attık. İlk sonuçlar da çok yüz güldürücüydü. Süreç içerisinde artık daha öncesinden kullandığımız testten sonra bu yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarımızda rutin uygulamaya koyduk. Şu anda bu geliştirmiş olduğumuz kitte şüpheli gönderilen olası vaka tanımına uygun örneklerin analizi yapılmakta. Örnek geldikten sonra örneğin bir hazırlanma süreci vardır. Daha sonra PCR dediğimiz moleküler testin kendisi yaklaşık 90 dakika sürmekte” ifadelerini kullandı.

Yerli kaynaklarla üretilen kitin hem zamandan hem de paradan tasarruf ettirdiğinin altını çizen Korukoğlu, kitle yapılan testlerin 90 dakika gibi kısa sürede sonuç verdiğini vurguladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim