Anlık Bildirim

Güneş’in ilk zamanları gibi: Yeni doğan yıldızın büyüleyici bir görüntüsü yakalandı

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) yeni doğan yıldızın harika bir görüntüsü yakaladı. Uzay teleskobu kısa bir süre önce, iyonize gaz bulutları püskürten Herbig-Haro 211'in görüntüsünü çekti.
Yeni doğan yıldızın büyüleyici bir görüntüsü yakalandı Tam Boyutta Gör
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş'in milyarlarca yıl önce ilk oluştuğunda nasıl göründüğünü gözler önüne seriyor. Teleskop kısa bir süre önce 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Herbig-Haro 211 veya HH 211 olarak adlandırılan bir önyıldızın (protostar) görüntüsünü yakaladı.

Güneş'in ilk yılları gibi

Yeni doğan yıldızın büyüleyici bir görüntüsü yakalandı Tam Boyutta Gör
Görülebileceği üzere HH 211, oluşumunun daha çok başında ve hala kütle toplamakla meşgul. Bu nedenle karanlık bir kozmik toz bulutuyla çevrili bir yapıya sahip. Bununla birlikte, yıldız aynı zamanda son derece sıcak, iyonize gazdan oluşan parlak bulutlar da püskürtüyor. Renklendirilmiş lekeler Herbig-Haro nesneleri olarak adlandırılıyor ve bunlar yeni doğan yıldızların etrafında oluşuyorlar. Bu durumda, en içteki jet bulutlarının hızı saniyede 77 ila 96 km olarak ölçülmüştür.
Yeni doğan yıldızın büyüleyici bir görüntüsü yakalandı Tam Boyutta Gör
Öte yandan diğer teleskoplar da daha önce HH 211'i görüntülemiş, ancak bize sadece nispeten bulanık bir görüntü (2008-Spitzer Uzay Teleskobu) verebilmişlerdi. Buna karşılık, James Webb teleskobundaki son teknoloji aynalar ve kızılötesi sensörler, protostarı benzeri görülmemiş ayrıntılarla HH 211'in önceki görüntülerinden yaklaşık 5 ila 10 kat daha yüksek uzamsal çözünürlükle- görüntülemeyi başardı.

NASA’ya göre HH 211, birkaç on bin yıl yaşında ve şu anda kütlesi Güneş’in yaklaşık yüzde 8’i kadar. Ancak zaman içinde HH 211’in sonunda Güneş gibi bir yıldıza dönüşmesi bekleniyor. Bununla birlikte James Webb teleskobunun gözlemleri HH 211'in aslında Güneş'ten önemli bir şekilde farklı olabileceğine de işaret ediyor. NASA, iç jet bulutlarındaki "kıpırtıların" simetri gösterdiğini ve bunun da HH 211'in ikili bir yıldıza dönüştüğünün bir göstergesi olduğunu söylüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
27136 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
james webb uzay teleskobu, güneş ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim