Anlık Bildirim

Yeni bir araştırmaya göre balinalar, deri değiştirmek için göç ediyor

Yeni yapılan bir araştırma, balinaların yavrulamak için değil ancak deri değiştirmek için sıcak sulara göç ettiğini ortaya koydu.

Yeni bir araştırmaya göre balinalar, deri değiştirmek için göç ediyor Tam Boyutta Gör

Gezegenimizin en büyük canlıları olan balinalar, bilim insanlarınca uzun bir süredir inceleniyor. Küresel ısınmayla mücadele konusunda ağaçlardan bile daha etkili olduğu ifade edilen, okyanuslardaki ekolojik dengeyi koruyan bu canlıların göç alışkanlıkları da incelenen konuların başında geliyor.

Oregon State Üniversitesi Deniz Memelileri Enstitüsü’nde görev yapan bir grup bilim insanı, okyanuslardaki bu devlerin göç alışkanlıklarını araştırmış. Ekibin bulduğu sonuç ise bir hayli ilginç. Zira araştırmaya göre balinalar deri değiştirmek için göç ediyor.

Söz konusu çalışmayı yürüten ekibin başında yer alan Robert Pitman, araştırma kapsamında yaptığı açıklamada “ Sanırım insanlar, balina göçlerini incelerken hayvanların deri değiştirme gerçekliğine pek dikkat etmemiş. Oldukça önemli bir fiziksel ihtiyaç olan bu sürecin ancak sıcak sulara göçle mümkün olabildiğini tespit ettik.” ifadelerini kullanmış.

Bu hayvanların Antarktika’nın dondurucu sularında gezindikleri sırada vücut sıcaklıklarını korumak için kan dolaşımını derilerinden uzaklaştırdığını belirten araştırmacılar, bu eylemin sıcak kalmak için önemli olduğunu ancak deri değiştirme sürecinde, bulunulan ortamın deri hücrelerinin yenilenme hızını yavaşlattığını ve değişim sürecini de neredeyse durdurduğunu tespit etmiş.

Doğum yapmak için göç etmiyorlar

Araştırmaya göre sıcak sular, hayvanların vücut sıcaklığını emmediği için deri metabolizmasının canlanması ve deri değişimi için uygun bir ortam sunuyor. Daha önceki tezler ise bu hayvanların doğum yapmak üzere sıcak sulara göç ettiğini söylüyordu. Bu konuda Oregon State ekibinin iddiası ise hayvanların tropik bölgelere yavrulamak için değil ancak derilerini yenilemek maksadıyla gittiği yönünde. Hâlihazırda söz konusu bölgelerde bulunan balinalar,  muhtemelen buraları yavrularını büyütmek için uygun yerler olarak görüyor.

Yeni bir araştırmaya göre balinalar, deri değiştirmek için göç ediyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanlarının bahsi geçen çıkarımları doğrulamak için dikkat çektikleri bir diğer nokta ise balinaların deri renkleri. Antarktika’nın soğuk sularında yaşayan balinalar, diyatom denen mikroskobik boyutlardaki tek hücreli deniz yosunlarıyla kaplandıkları için soluk bir sarı renge sahip oluyor. Araştırmacılara göre bu durum, balinaların derilerini temizlemek için bu bölgeleri tercih etmesinin bir göstergesi olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim