Anlık Bildirim

Alman otomotiv devlerine 1 milyar dolarlık kartelleşme cezası

AB Komisyonu Volkswagen, Porsche, Audi, BMW ve Mercedes-Benz'in çatı şirketi Daimler'in yeni AdBlue teknolojisinin kullanımı konusundaki rekabetten kaçınmak için kartel oluşturduğuna hükmetti.

Volkswagen, BMW ve Daimler'e kartelleşme cezası Tam Boyutta Gör

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, emisyon temizleme teknolojisinin kullanımını sınırlamak için birbirleriyle iş birliği yaptıkları ortaya çıkan Alman otomotiv devlerine tekelcilik karşıtı kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 875 milyon euro (1 milyar dolar) ceza kesti.

Zararlı gazları azaltma konusundaki rekabetten kaçtılar

Komisyon, üç firmanın dizel yakıtlı otomobillerin egzoz gazlarındaki nitrojen oksidi azaltmak için AdBlue enjekte eden seçici katalitik indirgeme (SCR) teknolojisinin kullanımı konusunda 2009-2014 yılları arasında iş birliği yaptıklarını söyledi.

Yapılan açıklamaya göre söz konusu firmalar AB emisyon standartlarının ötesinde daha temiz araçlar üretmek için gerekli teknolojiyi piyasaya sürebilecek olmalarına rağmen iş birliği yaparak bu teknolojinin kullanılması konusundaki rekabetten kasten kaçtılar.

Söz konusu firmaların Volkswagen, Porsche, Audi, BMW ve Mercedes-Benz'in çatı şirketi Daimler olduğu açıklanırken, Volkswagen Grubu'na 502 milyon euro, BMW'ye de 373 milyon euro ceza kesildiği ifade edildi. Daimler ise bu iş birliğini ortaya çıkardığı için 727 milyon euro'luk cezadan kurtuldu.

Komisyona göre söz konusu şirketler kendi aralarında ticari açıdan hassas bilgiler paylaşarak AdBlue tanklarının boyutu ve makinelerindeki ortalama AdBlue tüketimi konusunda anlaşmaya vardı. Bu da üreticilerin gelecekte bu noktada rekabet etmeye ihtiyaç duymayacaklarını bilerek yeni teknoloji geliştirme konusunu daha ağırdan almalarına neden oldu.

Bahse konu firmaların karteldeki varlığını kabul ettiğini ve olayı çözme konusunda istekli olduklarını belirten AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Avrupa'da her yıl milyarlarca euro değerinde yeni dizel araç satılıyor. Ve birçoğu zaten kullanılıyor. Sadece bu araçların sahipleri değil tüm vatandaşlar üreticilerin zararlı gazları azaltma konusunda rekabet ettiğine güvenebilmelidir. Ancak bu şirketler bu beklentileri karşılamadı." açıklamasında bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim