Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Nokia 8 incelemesi "Snapdragon 835 ve Zeiss kameralı amiral gemisi"

Nokia'nın global pazara ve Türkiye'ye geri dönüş yaptığı amiral gemisi Nokia 8'in tasarımını ele alıyor, donanımlarını ve Zeiss imzalı kamera paketini sınıyor, deneyimlerimizi aktarıyoruz.
Nokia 3,5,6 ve 8, özellikle ön yüzleri benzer bu modeller arasında bu videonun çekildiği tarih itibarıyla HMD çatısı altında gelen en güçlü ve donanımlı telefon Nokia 8, yani bir amiral gemisi inceliyor olacağız, beklentilerim yüksek.

Kutunun üstü “Connecting People” sloganını yaşatan bir görselle süslenmiş, arkasında da temel özellikleri vurgulanmış, sade ve şık bir kutu. İçerisinden telefonun kendisi, Quick Charge 3.0 destekli 5V 2.5 amper şarj adaptörü, hafif silikonlu, dirayetli duran 1 metrelik Tip C kablosu, kutudan çıkabilecek bir kulaklıktan bir iki tık daha başarılı kulakiçi kulaklık ve tipleri ardından alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, telefon iki yıl garantili.

Hepsinin önyüzü siyah olmak üzere parlak mavi, tavlanmış mavi, çelik ve parlak bakır rengi seçenekleriyle geliyor, elimizdekine mavi denmiş lakin lacivert koyuluğunda bir renk bu. 15.1cm boyunda, 7.3cm eninde ve 7.9mm kalınlığındaki telefon 160 gram ağırlığında, benzer boyuttaki rakiplerinden birkaç gram daha ağır ama o kadar, hissiyat anlamında ağır hissettiriyor.

6000 serisi alüminyumdan imal edilen ve 40 farklı işlemden geçen yekpare gövdenin külçe metal misali tok bir hissiyatı var, olduğundan ağır hissettiriyor ama tutması gerçekten çok hoş olmuş, üst sınıf hissiyat kutucuğuna kalın bir tik koydum. Yamulan iPhone’larda da kullanılan alüminyum buydu, doğru ama Nokia 8’i yamultmak için mahalleyi toplamak lazım.
 Çizilmeye karşı pek öyle değil, kazara masadan, 70cm yükseklikten ahşaba düştü telefon, ufak bir soyulma oldu, boya pek dayanıklı değil gibi lakin ön yüzeyden dışarı çıkıntılı gövdesiyle düşme ve çarpmaya karşı bir avantajı var. IP54, yani su sıçramalarına karşı dayanıklı olduğunu not edelim.

2.5D, belli olacak kadar kavisli Corning Gorilla Glass 5 ile korunan 5.3 inç ekranının kasasına oranı ise %69.4, giriş-orta segment telefonlarda karşılaştığımıza benzer bir oran ki yine aynı segmentte %76-%78 arası oranları gören telefonlar da var.
Neyse ki telefonu tutması, kavraması kolay. Benzer boyutlardaki bir gövdeye 5.5 inç sığdırılabilen telefonlar olsa da Nokia 8, köşeleri yuvarlatılmış ve pürüzsüz arkası iki taraftan kavisli yapısıyla tek elle hakim olması nispeten rahat, istediğiniz yerinden kavrayabiliyorsunuz telefonu. Masadan kaldırıp alması da gayet kolay, parmak izi ve leke tutuyor ama cam kadar değil, titiz kullanıcılar yine de arada bir arkasını temizleme ihtiyacı hissedeceklerdir.

Üst barda sağda kendini çok belli etmeyen Nokia logusu, ahize, özçekim kamerası, çok renkli bildirim LED’i ve sensörler var. Altta da  geniş bir alanda aydınlatmalı kapasitif butonları ve parmakizi okuyucuyu görüyoruz. Simetrik olsun diye üst ve alt barın benzer kalınlıkta olmasını anlıyorum lakin simetriyi yakalayayım derken butonlar ve parmakizi okuyucu biraz minyon kalmış, algılama alanları ise geniş, o konuda bir problem yok.
Parmakizi okuyucu başlarda biraz inatçıydı lakin anladığım kadarıyla arkada bir öğrenme süreci işliyor, gördüğünüz gibi parmağımı hızlı ve hatasız okutabiliyorum, aynı zamanda geri gelme işlevi de görüyor.

Sağda, kenarları elmas kesim metal butonlar var. Konumları bir tık aşağıda olabilirdi ama mesele değil, asıl mesele sesleri, şu ana kadar duyduğum en klikli butonlar bunlar, orta sertlikteler, geri dönütleri hoş ama sesliler. Zamanla alışıyorsunuz, tamam ama ucuz bir hissiyat verdiği için duymayı beklediğim bir ses değildi açıkçası.
Üstte 3.5mm jack girişi ki altta olmasını yeğlerdim, altta da sağda mono hoparlör, solda da mikrofonu görüyoruz. Tip C portu USB 3.1 1. jenerasyon standardında, toplam 3.7GB’lık video klasörünü bilgisayara saniyede 105MB/saniye hızla taşıyabildim, 72MB/saniye ile de tekrar telefona atabildim, olay budur.
Kavisli arka yüzeyin üstünde ve altında sinyal geçişi için plastik malzemeye yer verilmiş. Elimizdeki lacivert renginde öyle güzel kamufle olmuşlar ki, gerçi stüdyo ışığı yüzünden çekimlerde belirginler, sitesindeki görselleri görmesem bir süre daha fark edemeyebilirdim, gümüş ve bakır rengi seçeneğinde de hoş bir hava katıyorlar diye düşünüyorum.
Zeiss imzalı çift arka kameranın altında otofokus için lazer ve çift ton LED flaş var. Hepsi kenarları parlak, hafif çıkıntılı bir yüzeyde lakin masada kullanırken öyle beşik gibi sallanmıyor, zorlarsanız sallarsınız tabii. Parlak Nokia logosu ve sertifikasyon bilgileriyle gayet nizami görünüyor telefonun arkası.
5.3 inç boyut ve 16:9 formatındaki, kişisel bir not 18:9 gibi uzunca ekranlardan pek haz etmiyorum, IPS LCD ekran 2K çözünürlüğünde ve 554ppi piksel yoğunluğuna sahip, her şey kağıt gibi, cam gibi, hangi ifade daha hoş geliyor bilmiyorum ama gayet net, bir şeyler okurken yormuyor, VR gözlüklerle de iyi iş çıkarıyor.
Beyazlar beyaz, siyahlar derin, renkler doğruluktan yana, baskın bir renk yok. Renk ayrımı, kontrast başarımı iyi. En nihayetinde dizi film izlemesi, video içerik tüketmesi keyifli bir ekran olmuş.
Maksimum ışığı iyi diyebileceğim düzeyde, güneş altında ışık şiddetini fullemeden de ekran gayet görünebilir kalıyor. Bakış açıları için sadece aşağıdan yukarıdan bakarken beyazların hafif pembeleşmesi hariç, ki rahatsız edici düzeyde değil ama oluyor, sıkıntısız olduğunu söyleyebilirim.
Ekrana 2017’nin üst sınıf yongası Snapdragon 835 güç veriyor. 10nm üretim mimarisiyle geliştirilen 64-bit, toplam 8 çekirdekli işlemcinin enerji tasarrufu odaklı 4 Kyro 280 çekirdeği 1.9, performans odaklı 4 Kyro 280 çekirdeği 2.45GHz’e kadar çıkabiliyor.
Tam yük altında tasarruf odaklılar hızlarını korurken, performans odaklı olanları 1.65GHz’e geriliyor, 8 çekirdek de aktif olarak görev yapmaya, toplam gücünün %70’ini korumaya devam ediyor.
Grafik birimi ise dört çekirdekli Adreno 540. CAT 9 standardındaki modemi 450Mbit indirme ve 50Mbit yükleme hızına sahip, potansiyel anlamında ülkemiz operatörlerinin hepsi için yeterliden fazlası demek bu, meraklıları için VoLTE de destekli.
CPU ve GPU ikilisinin Real Racing 3’teki perfonmansı için yağ gibi akıyor desem yeridir, araçların yoğunlaştığı, toz bulutlarının oluştuğu, daha hazla gölgenin işlenmesi gereken yerlerde bile kare atlaması yaşamadan 60 kare/saniyeye yakın bir performans gösterdi, oyunun keyfi bu kadar olabilirdi zaten.
Modern Combat 5 için de aynıları geçerli, tepkimi, hızımı sınırlamayacak şekilde hızlı nişan alabildim, yoğun sahnelerde dahi anlık takılma yaşamadım. Performansını uzun maratonlarda bile istikrarlı hale getiren şey grafitin de dahil olduğu boydan boya bakır soğutma borusu, bu sayede ısı üst bölge biraz daha yoğun olmak üzere telefonun neredeyse tamamına yayılıyor, serin değil, rahatsız edici de değil, arada bir yerde lakin yonga hızının şiddetli bir şekilde düşmeden çalışmaya devam etmesini sağlıyor bu kurulum, iyi bir iş çıkarılmış.
4GB LPP DDR4X RAM ve UFS 2.1 standardındaki 64GB dahili depolamayla desteklenen telefona 256GB’a kadar Micro SD hafıza kartı takabiliyorsunuz. Özellikle 360MB/saniye civarı okuma hızı etkileyici, 115MB/saniye yazma hızıyla rakiplerinden bir miktar geride ama günlük kullanımda pek fark edilecek şeyler değiller bunlar.
2017’li telefonların vazgeçilmezi çift kamera paketi. Zeiss imzalı iki F2.0 diyaframlı 13MP kameranın biri renkli diğeri siyah beyaz, sadece renkli olanda optik imaj sabitleme var. Fotoğraf çekildiğinde iki sensörden gelen iki fotoğraf arkaplanda birleştiriliyor ve tek kameradan daha net, ışık ve renk dengesi daha iyi ayarlanmış fotoğraflar ortaya çıkıyor, 4K 30 kare/saniye video çekebildiğini de ekleyelim.
Ön kamera ise 13MP yine F2.0 diyaframlı, 78.4 derece yani kendiniz dahil 4-5 kişiyi sığdırabileceğiniz kadar geniş açılı, şimdi güzel yere geliyoruz, optik odaklama yapabilen ve arka kamera gibi 4K 30 kare/saniye video çekebilen bir kamera.
Normal-hızlı arası diyebileceğim bir hızla açılan kamera arayüzünde panorama, otomatik, bokeh ve manuel çekim modları haricinde alanında bir ilk, ilkten çok hem arka hem de ön kameradan aynı anda fotoğraf ve video çekimini doğru düzgün yapabilen Dual Sight modu var.
Yakın çekimde 13MP’in hakkını verir nitelikte gayet net fotoğraflar çekebiliyor, manzara çekimlerinde de öyle, iyiye yakın bir dinamik aralıkla yapabiliyor bunu, karanlıktaki detayları kolaylıkla seçebiliyorsunuz. Lakin ışık dengesi bazen sapabiliyor, otomatik modda bazen bunun gibi sinematik şeyler çekebiliyor, bazen de ortam hayli iyi aydınlatılmış olsa bile bir iki tık karanlık çıkabiliyor fotoğraflar veyahut olmadık yerde hissedilir noise görüyorsunuz, renk dengesinde ise bir sorun yok.
Manuel modda odak ve ISO - Enstantane ayarı birleşimi EV yani Exposure Value ayarı var, kontrol tam anlamıyla elinizde değil ama otomatik moddan yerine göre daha iyi sonuçlar alabileceğiniz kesin. Monochrome kamerayla sadece siyah beyaz şeyler de çekebilirsiniz, güzel ama en önemlisi bokeh efekti.
Çektiğiniz şeyin sınırlarını belirleme anlamında ortalama bir iş çıkarıyor, arkaplanı istediğiniz kadar bulanıklaştırdıktan sonra çıkan fotoğraflar tam sosyal medyada paylaşılası fotoğraflar. Işık azaldıkça verimi düşüyor ama bokeh efekti, çift kameralı telefon aldırır diyebileceğim kadar şahsen benim hoşuma giden bir şey.
4K 30 kare/saniye video başarımı fotoğraf tarafından bir adım önde, optik stabilizasyonu için öyle harika diyemem ama keskinlik, ışık ve renk dengesi olsun, orta-iyi arası dinamik aralığı olsun toplamda gayet memnun edici bir sonuç çıkıyor.
Dual Sight da gittiği yeri gösterirken kendini de göstermek isteyen, hatta bunu Facebook’tan canlı yayın halinde sunmak, ufak tefek Vlog çekmek isteyenler için başka yerde bulamayacakları bir çözüm diyebilirim. Bu modda çekilen video FHD çözünürlüğünde, ortalama 25-26 kare/saniye alıyorsunuz, paylaşılasıyı geçtim gayet iyiler.
13MP ön kamera son zamanlarda gördüğün en başarılı ön kameralardan, biraz ışık bulduğu vakit anında cam gibi fotoğraflar çekiyor, bu mizahi duruşumda sakallarımı sayabileceğim kadar net, karanlığa karşı mücadelesi de başarılı, çoğu özçekim kamerasının detaylarını kaybetmeye başladığı ışıkta Nokia 8’in özçekim kamerası yine paylaşılasıdan çok daha başarılı sonuçlar veriyor, sevdim.
Renk dengesi de dinamik aralığı da gerçekten iyi ama yine mesela bi’ stüdyo ışığı altında bir iki tık karanlık kalıyor. Özçekim kamerası 4K çeken telefon sayısı sınırlıdır, Nokia 8’de az ama öz bu konuda, keskinlik, dinamik aralık, alabildiği ışık düzeyi, Vlogger’lık merağı olanlar için kesinlikle tavsiye edebileceğim, fiyat segmentinde eşine az değil çok az rastlanır düzeyde bir telefon.
İki kamera da Ozo Audio, 360 derece yani çevresel ses kaydı ile güçlendirilmiş, telefonun üzerinde çoğu telefonun aksine iki değil üç mikrofonlu bir kurulum var. Yön hissiyatı normal bir telefonun mikrofon kurulumdan, vaov dedirtecek kadar iyi değil ama kulaklıkla test ettiğimde sesin geldiği yönü canlı bir şekilde ayırt edebildim, gürültü engelleme anlamında özellikle bir fark hissetmedim. Yönden çok seslerin doğallığı ve kalitesi dikkatimi çekti doğrusu, vokal sesler gayet berrak, çevredeki sesler de yakındaki ses ile seviyesini koruyarak canlı bir şekilde yansıyor kayda.
Özetlemek gerekirse, Nokia 8’in kamera paketi, artılarını eksilerini toplar çıkartırsak iyi bir paket. Arka ve ön kameranın otomatik moddaki enstantane anlamında biraz elden geçirilmesi lazım zira harekete gelemediği sahneler çoğunlukta, bulanık çıkma ihtimaline karşı hep birkaç defa çekim yaptım. Fotoğraf anlamında fiyat segmentinde orta-iyi arasında bir yerde ama mesele video başarımı ve yeteneklerine geldiğinde fiyat segmentinde tercih sebebi olabilecek bir çözüm.
Android 7.1.1 Nougat üzerine kurulu arayüzü stok arayüzle aynı sayılır. Çift dokunuşla uyandırabiliyor, ki donanımsal destekle sağlanmış, telefon öyle kendi kendine cebinizde uyanmıyor, güç butonuna çift basarak kamerayı açabiliyorsunuz. Sade, seri, duraksamayan, çoklu görevde tekrar yükleme yaptırmayan en sade Android deneyimi alıyorsunuz Nokia 8’de, fazla sade geldiyse bi’ Nova Launcher yüklemenize bakar.
Bir eklenti de uyku moduna aldığınızda veya uyku modundan uyandırırken bir süre ekranda kalan, Nokia’da Glance olarak geçen Always on Screen misali ekranda saat-tarih ve bildirimlerin takibini yapabiliyor ve detaylarını ayarlayabiliyorsunuz, bildirim var mı diye hızlıca bakmak için güzel ama LCD ekranlı olduğu için bir OLED gibi sürekli açık kalamıyor. Günlük deneyimimde Instagram gibi bazı uygulamaların bazen inap edip birkaç defa durduğuna şahit oldum o kadar, güncellemeyle giderilebilecek şeyler, bunun dışında seri ve stabil. Telefonun Android 8.0 Oreo güncellemesi alacağı da kesinleşti, not edelim.
Mono hoparlörünün sesi yüksek, çaldığında bir öteki odadan rahatlıkla duyabiliyorsunuz, maksimum seste çok hafif distorsiyon var. Sesi cılızlıkla berraklık arasında bir yerde, yine mono hoparlörlü rakiplerine göre daha detaylı, vokaller daha hoş geliyor kulağa ama tok seslere onlar kadar değinmiyor, video içerik tüketirken de deneyim zedeleyen bir durum yok.
3.5mm jack tek sürücülü kulaklıkları iyice besleyebiliyor ama Xiaomi Hybrid Pro HD gibi üst segmente yakın üç sürücülü kulaklıklarımı detay anlamında besledi ama maksimum ses olarak tam anlamıyla besleyemedi, ses az değil ama yüksek sesli dinleyenler için yeterli değil.
7.9mm’de 3090mAh Li-ion batarya. Galaxy S8 gibi 0.1mm daha kalın ama 5.8 inç ekranlı bir telefonda 3000mAh, LG V30 gibi 7.4mm, 6 inç ekranlı bir telefonda 3300mAh gibi yeni nesil telefonlarla kıyaslarsak gayet iyi. Eski nesil 7.7mm kalınlık ve 5.5 inç ekranlı, 3600mah bataryalı S7 Edge’e kıyasla biraz düşük, bu arada yeni nesilde enerji verimliliğiydi şuydu buydu derken bataryalar küçüldü ama Nokia 8 bataryada nispeten eski geleneği sürdürmüş, batarya konusunda eski gelenekten yanayım.
Otomatik ekran ışığı ve günün büyük çoğunluğunda hücresel veri kullanmak üzere sosyal medya ve mail takibi, Whatsapp, 1 saat kadar çevrimiçi ve çevrimdışı Spotify, yarım saat telefon görüşmesi, 40-50 fotoğraf ve 7 dakika civarı video kaydıyla 5.5 saatin üstünde bir ekran süresi elde ettim, günü tamamlamanın ötesinde bir süre bu, işin içine Hayday gibi bağımlılık yapan oyunlar bile girdiğinde hiç kafa yormadan, telefonun şarjı bitmese ya demeden günü tamamlayabiliyorsunuz. Quick Charge 3.0 destekli 5V 2.5A şarj adaptörüyle tam şarjı 1 saat 20 dakika civarı sürüyor, segmenti için normal-iyi arasında bir yerde.
802.11ac standardındaki, MIMO destekli Wi-Fi modülüyle 2.4GHz ve 5GHz bandındaki yayınlara sıkıntısız bağlanabiliyor, menzil ve stabilitesinde aksi bir durum yok; Wi-Fi Direct ile bir Wi-Fi köprüsü görevi görebildiğini de ekleyeyim. Bluetooth 5.0’lı telefonun GPS performansında da ekstra söylenebilecek bir şey yok, olması gerektiği gibi çalışıyor.
Nokia 8. Seneler sonra anılarımı canlandıran bir telefon oldu. Ses ayarı butonları, boyası konusundaki izlenimim hariç başarılı malzeme kalitesi, segmentinden beklenebileceği üzere başarılı ekranı özellikle de kamera yetenekleri ki kendini rakiplerinden ayıran güçlü kozu ön kamerası ve genel olarak yetenekleri, sıcak bir hoş geldini hak ediyor Nokia. İçimde ukte kalan şeylerden ilki arka kamera, güncellemelerle bir nebze toparlanabilecek olsa da kamera başarımı daha iyi olabilirdi, ikincisi de telefon seçiminizi yönlendirebilecek ekran-kasa oranı oldu, Nokia’nın yeni nesilde kilit öneme sahip uçtan uca ekranı Nokia 9’a, bir üst fiyat segmentine sakladığı açık seçik ortada.
Nokia 8, 5 ve 6’nın tasarım anlamında devamı gibi, 9 başka bir tasarım dilini benimseyecek diye düşünüyorum. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla Nokia 8’in fiyatı Vodafone’da 2999, piyasada da 2800-3000 arasında geziyor. Fiyat segmentindeki, Türkiye garantili belirgin rakipleri Sony Xperia XZ Premium, Huawei P10, HTC 10 ve bir de pek tasvip etmediğim paralel ithalat garantili Xiaomi Mi 6 var, eski nesilden de Samsung S7 Edge var. Huawei P10, HTC 10 ve S7 Edge’den özellikle Snapdragon 835 ile öne çıkıp, Xperia XZ Premium’dan da kamera paketi ve kamera yetenekleriyle ayrışıyor.
Özetle, malzemesi, performansı, kamera yetenekleri ve batarya başarımıyla Nokia 8, arka kamerası ve ekran kasa oranı gibi tartışılacak konuları bünyesinde bulundursa da yine bir Nokia’m olsun dedirtti bana arkadaşlar, bir telefondan beklentinizin ne olduğuna göre Nokia 8 tercih listenizde bulunmalı diye düşünüyorum.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim