Anlık Bildirim

Çöpe giden VIA işlemcisinin testleri ortaya çıktı

Uzun yıllar yonga tasarımı yapan VIA’nın 2019 yılında duyurusunu yaptığı ancak hayata geçiremeden iptal ettiği x86 işlemcisinin benchmark skorları oldukça etkileyici. 

VIA Tam Boyutta Gör

İşlemci pazarında Intel ve AMD haricinde yaygın bir şekilde rekabet edebilen veya rekabet etme gücüne sahip olan firma yok diyebiliriz. IBM, Baikal ve bazı Çinli tasarımcılar bu alanda faaliyet gösterse de genelde kendi çaplarında kalıyorlar.

Son VIA işlemcisi ortaya çıktı

25 yılı aşkın bir süredir işlemci pazarında faaliyet gösteren VIA da kendisini bekleyen sondan kurtulamadı. Bazı Çinli tasarımcılara teknolojilerini lisanslıyor olsa da Centaur işlemci birimini geçen yıl Intel’e satmıştı.

Centaur Technology tarafından 2016 yılında başlayan CNS x86 çalışmaları da çöpe gitmiş oldu. 8 adet CNS çekirdeği, 16MB Seviye 3 ön bellek, yapay zekâ yardımcı işlemci, 16nm üretim süreci, 4 kanal DDR 4 bellek barındıran CentaurHauls kod adlı işlemci de bunlardan birisi.

CentaurHauls o dönem Intel Haswell işlemcilere bir cevap olarak hazırlanmıştı. Ortaya çıkan Cinebench R23 ve Geekbench 5 skorları belirli senaryolarda Ryzen 5 3400G ve Intel Core i5-6600 işlemcilerini yakaladığını gösteriyor.

Ayrıca Shadow of the Tomb Raider oyununda 4 çekirdekli Haswell işemcileri ile başa baş bir performans sergilediği görülmüş. Enerji tüketimi de 65W seviyelerinde gerçekleşmiş.

VIA’nın dönemine göre oldukça başarılı bir iş çıkardığını söylemek gerek. Yeterli imkân olsaydı Intel ve AMD ile dişe diş bir mücadeleye girebilirdi. Ne var ki sektörde milyarlarca dolarlık yatırım ve harcama gerektiği için VIA’nın buna güç yetirebilmesi mümkün değil. Yine de VIA’nın Çinli ortaklarında CNS mimarisini görebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim