Anlık Bildirim

Uzayda 1 yıl kalan astronot Christina Koch, Dünya'ya geri döndü

Uzayda yaklaşık bir yıl geçiren Christina Koch, bugün bir Soyuz kapsülüyle Yeryüzü'ne indirildi. NASA, Koch'un vücudundaki değişimleri önümüzdeki aylarda sıkı bir şekilde inceleyecek.

Uzayda 1 yıl kalan astronot Christina Koch, Dünya'ya geri döndü Tam Boyutta Gör

NASA'nın ünlü kadın astronotu Christina Koch, uzayda yaklaşık bir yıl kaldıktan sonra bugün Dünya'ya geri döndü. 41 yaşındaki astronot, uzun süreli uzay seyahatlerinin insan vücudu üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla 14 Mart 2019'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatılmıştı.

Mikrogravite ortamda tam 328 gün geçiren Christina Koch, tek seferde uzayda en çok kalan kadın astronot rekorunu kırarak tarihe geçmeyi başardı. Koch önemli bir iş başarmış olsa da bu alanın asıl rekoruna yaklaşabilmiş değil. Rus kozmonot Valeri Polyakov, 1994-1995 yılları arasında Mir Uzay İstasyonu'nda tam 437 gün kalmış ve kırılması zor bir rekora imza atmıştı.

Christina Koch'un Yeryüzü'ne inişi bugün TSİ 12.12'de gerçekleşti. Koch'u indiren Soyuz kapsülünde ayrıca İtalyan astronot Luca Parmitano ve Rus kozmonot Alexander Skvortsov da yer alıyordu. Üç 'uzay insanının' da, Yeryüzü'ne iniş yaptıktan sonra yerçekimine alışamamaları nedeniyle bir süre ayağa kalkmakta zorlandıkları ancak sağlık durumlarını gayet iyi olduğu belirtiliyor.

Christina Koch'un vücudu önümüzdeki aylarda NASA tarafından sıkı bir şekilde incelenecek. NASA bu tarz uzun süreli görevlerle birlikte mikrogravitenin insan vücudu üzerindeki etkilerini en iyi şekilde anlamak istiyor. Uzay ajansının önümüzdeki 20 yıl için hem Ay'a hem de Mars'a insanlı görevler düzenleme planları var. Dolayısıyla Christine Koch ve 2015-2016 yılları arasında uzayda 340 gün kalan Scott Kelly gibi astronotların bu planlar için büyük önemi var. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim