Anlık Bildirim

Türk bilim insanları Covid-19'u üç boyutlu görüntülemeyi başardı

Türk bilim insanları, yerli atomik mikroskop kullanarak Covid-19'u üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü olarak görüntülemeyi başardı. Bu çalışma dünyadaki diğer araştırmalara ışık tutatacak.

Türk bilim insanları Covid-19'u üç boyutlu görüntülemeyi başardı Tam Boyutta Gör

Fırat Üniversitesi araştırmacıları, ODTÜ’lü bilim insanları tarafından yerli imkanlarla geliştirilen atomik kuvvet mikroskobunu kullanarak koronavirüsün üç boyutlu resmini çekmeyi başardı. Yapılan çalışma, görüntüleme tekniği nedeniyle büyük önem taşıyor.

Türk bilim insanlarının bu çalışması sadece Türkiye’de değil dünyadaki pek çok çalışmaya ışık tutacak. Koronavirüsün daha önce çekilen resimlerinde genellikle elektron mikroskobu kullanıldı. Elektron mikroskobuyla yapılan görüntüleme işleminde kontrastı artırmak için boyama, dondurma ve kesit alma işlemi uygulanıyor. Bu işlem virüsün orijinalliğini bozduğu için gerçek zamanlı görüntüleme yapılamıyor. Yeni çalışma atomik mikroskobu kullanılarak gerçekleştirildi. Bu çalışma, atomik kuvvet mikroskobuyla elde edilmiş koronavirüsün dünyadaki en yüksek çözünürlüklü görüntüsü olma özelliği taşıyor.

Türk bilim insanları Covid-19'u üç boyutlu görüntülemeyi başardı Tam Boyutta Gör

Fırat Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Ümit Çelik, yurt dışındaki çalışmalarda, elektron mikroskobu ile görüntülenen koronavirüsün dikenli top şeklindeki görüntüsünün, numune dondurularak vakumda alındığını, kendi çalışmalarında ise numunenin ultraviyole ışık ile inaktif edildikten sonra kurutularak doğrudan görüntülendiğini belirtti.

Ümit Çelik, yaptıkları çalışmanın kullanım alanlarıylailgili olarak, “Kovid-19 virüsünün faz ve üç boyutlu görüntüsü; virüs saflaştırılması, bireysel virüs yapılarının değişik ortamlar altında analizi, viral yapıların nanomekanik özelliklerinin araştırılması, aşıların saflaştırılması, zaman bağımlı olarak değişik yüzeylerde virüs yapısı analizi, virüs-hücre etkileşimi analizi, değişik pH veya kimyasal ortamlarında virüs analizi, virüs-ilaç etkileşim analizi gibi birçok alanda kullanılabilir." dedi.

Saç telinden 750 kat daha küçük yapıda

Ümit Çelik, görüntülemelerinde koronavirüsün çaplarını 80 nanometreden 120 nanometreye kadar değişik varyasyonlarda ölçtüklerini, yani virüsün bir saç telinden 750 kat daha küçük bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Faz görüntülerinden koronavirüsün iç yapısı ile ilgili bazı bilgilere ulaştık. Görüntülerde, çevresindeki çıkıntılı yapılar, yapı üzerinde faz farklılıkları gözleniyor. Çalışmamız, bir başlangıç. Şu anda koronavirüsü, yaşadığı gerçek biyolojik sıvı ortamında görüntülemek için uğraşıyoruz. Bunun örneği dünyada yok. Başaracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7618 kez okundu.
34 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
koronavirüs, covid-19 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim