Anlık Bildirim

TSMC ve Huawei ortaklığı Eylül ayında sona eriyor

Yıllardır Huawei’nin Kirin ve diğer pek çok yongalarını üreten TSMC artık sahneden çekiliyor. ABD yasakları sonrasında Huawei yoluna yalnız devam etmek zorunda kalacak.

TSMC ve Huawei ortaklığı Eylül ayında sona eriyor

ABD’nin sadece kendi ülkesindeki firmaların değil kendi ekipmanlarını kullanan yabancı firmaların da Huawei ile alış veriş yapmasını yasaklaması etkilerini yavaş yavaş göstermeye başladı. Büyük ortak TSMC sahneden çekiliyor.

Zor zamanlar

Huawei’nin 2012 yılında ilk işlemcisini duyurduğu günden bu yana yonga sektöründeki varlığı sürekli büyüdü ve mobil sektörün en büyüklerinden birisi haline geldi. Böylece TSMC’nin en büyük müşterilerinden birisi oldu.

Ne var ki ABD’nin kesin tavrı sonrasında ABD ekipmanları kullanan TSMC’nin Huawei/HiSilicon ile iş birliği yapma imkanı kalmadı. Talimatlar gereği Eylül ayına kadar üretim yapacak olan TSMC sonrasında Hisilicon ile bağlarını koparacak. TSMC’nin gelirlerinin yüzde 23 civarında bir oranı Huawei’den gelmekteydi.

Huawei’nin en son Mayıs ayında TSMC’ye yonga siparişi geçtiği ifade ediliyor. Uzun bir süre döküm konusunda sıkıntı yaşayacağını bildiği için Huawei’nin çok büyük miktarlarda sipariş verdiği belirtiliyor. Sadece Kirin yonga seti değil benzer tasarımı temel alan Kunpeng masa üstü işlemciler ve Ascend yapay zeka işlemcileri de TSMC tarafından üretiliyor. Huawei’nin elindeki stok bittiği zaman ne olacak merak konusu.

Diğer taraftan HiSilicon iştiraki de farklı pazarlarda varlık gösteriyordu. Set üstü kutular, güvenlik kameraları gibi pek çok ürün için HiSilicon tarafından yonga üretimi yapılıyordu. Yeni dönemde bunlarda da sıkıntı firmayı bekliyor.

Şimdilik Huawei’nin beklentisi Çinli SMIC dökümcüsünün verimliliği yakaladığı 14nm sürecinden daha da ileriye gitmesi. 10nm ve 7nm verimliliklerini yakaladığı takdirde Çinli SMIC devlerle yarışır hale gelecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4059 kez okundu.
8 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
huawei, kirin ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim