Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Thrustmaster TS-PC Racer Ferrari 488 Challenge Edition test masamızda!

Bu videomuzda, direksiyon seti denilince akla gelen ilk markalardan Thrustmaster'ın PC oyuncuları için ürettiği en gelişmiş modellerden biri olan TS-PC Racer'a yakından bakıyoruz.

 

Dilerseniz sistemi incelemeye direksiyon motoruyla başlayalım. Thrustmaster TS-PC Racer, en temel tabiriyle direksiyon setimizin gövdesi ve kendisi Thrustmaster direksiyon seti ailesinin en güçlü üyelerinden bir tanesi. Üzerine takılacak olan direksiyonların hareketlerini oyuna başarılı bir şekilde aktarmak ve oyundaki tepkileri de oyuncuya hissettirebilmek adına gerekli olan tüm teknolojik donanım bu gövdede toplanıyor.

İçerisinde yer alan 40 watt’lık fırçasız force feedback motoru sayesinde aracınızla bütünleşmenizi sağlayan sistemde alan odaklı kontrol adı verilen bir teknoloji mevcut. Bu teknolojinin amacı 16 bit çözünürlük değeriyle çalışan algoritması sayesinde geri bildirimlerin mümkün olduğunca hızlı ve tutarlı bir şekilde oyuncuya iletilebilmesi. Özellikle anlık refleks gerektiren ve en ufak hatanın yarıştaki konumunuzu etkilediği simulasyon oyunlarında direksiyondan aracına yönelik doğru tepkiler alabilmek bir oyuncu için olmazsa olmaz diyebiliriz. Hatta bu deneyimin artması sıradan bir kontrolcüyle veya giriş seviyesi bir direksiyon setiyle hissedemeyeceğiniz ölçüde farkları hissetmenize ve aracınızla bütünleşerek derecelerinizi iyileştirmenize yardımcı olabiliyor. Malumunuz kimi zaman yarışlarda saniyenin 10’da 1’i bile şampiyon ile 2. yi birbirinden ayırmaya yetebiliyor. İşte TS-PC Racer’da sahip olduğu teknolojilerle sürüş deneyimini yukarı taşımayı hedefleyen kullanıcılara hitap ediyor diyebiliriz.

Üzerine takacağınız direksiyon simitlerine 1080 derecelik dönüş imkanı tanıyan TS-PC Racer, endüstri seviyesi diyebileceğimiz bu motor gücünü dizginleyebilmek adına dahili bir soğutucu üniteye ve gerekli durumlarda ihtiyaç duyulan gücü oyuncuya hissettirebilmek adına harici turbo güç ünitesine sahip. Hem yol tutuşu hem ani manevralar hem de uzun viraj dönüşlerinde aracınıza tam hakimiyet sağlayabilmeniz için tasarlanan motor, basit bir kıyasla bu üç alanda da Thrustmaster’ın TX ve T300 RS modellerine oranla 1,5 ila 4 kat arasında bir performans iyileştirmesi vadediyor.

Bu videoda elimizdeki set TS-PC Racer Ferrari 488 Challenge Edition. Yani bu gövdeye oturtacağımız bir adet Ferrari 488 direksiyonumuz var. Buna ek olarak yine bu sisteme takabileceğimiz bir adet Ferrari F1 Add-on direksiyonumuz bulunuyor. Pedal tarafındaysa Thrustmaster’ın uzun yıllardır piyasada olan ve beğenilen modeli T3PA-Pro bulunuyor. Ancak isteğinize göre bu parçaları değiştirmeniz mümkün. Thrustmaster ekosisteminde eski tip klasik direksiyonlardan spor araçlara ve formula tipi direksiyonlara kadar geniş bir yelpaze mevcut. Aynı şekilde farklı pedal seçenekleri ve bunlara ek olarak vites ve el freni ekipmanları da var. 

Direksiyon ve pedal gibi ekipmanların bağlantıları gövdenin arka kısmında yer alan portlar aracılığıyla yapılıyor. Sistemin güç bağlantısı da yine bu bölmede yer alıyor. Bu alana ayrıca soğutmaya yardımcı olması amacıyla ufak bir fan daha yerleştirilmiş. Elimizdeki direksiyondan bahsetmiştik. Ferrari 488 direksiyonu ilk tuttuğunuz andan itibaren kalitesini hissettiriyor. 33 cm çapındaki direksiyon, standart 28-29 cm’lik direksiyonlara oranla özellikle dönüşlerde araç hakimiyetine daha hassas müdaheleler yapma imkanı sunuyor. Arka kısmındaki kulakçıklar metalden ve oldukça tok bir hisse sahip. Ön tarafta 8 adet buton bulunuyor. Bunlardan ikisi ekstra olarak D-pad görevi görüyor. Yani 4 yönlü atamayla bu tuşların üzerine toplamda 5 farklı fonksiyon atayabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak 2 adet kademeli dönen yapıda tuş konumlandırılmış. Direksiyon setini otomatik olarak tanıyan oyunlarda bu atamalar kendiliğinden hallolurken, özelleştirmek isterseniz veyahut resmi olarak model bazlı desteği olmayan bir oyundaysanız tuş atamalarınızı ilgili oyunun kontrol ayarları menüsünden hızlıca yapmanız mümkün. Direksiyon simidinin orta kısmında Ferrari logosu yer alırken Thrustmaster yazısının üzerine bir adet gösterge yerleştirilmiş. Bu gösterge sayesinde aracın devirini takip edebilir ve araç hakimiyetinizi arttırabilirsiniz. Teknik detaylardan ve donanımsal özelliklerden bahsettik. Dilerseniz artık kuruluma geçelim.

Kurulum aşaması oldukça basit. Sistemdeki tüm parçalar hem normal bir masada hem de yarış kokpitlerine monte edilebilecek şekilde tasarlanmış. Şayet bir kokpit kurulumu yapacaksanız orada süreç elbette uzayabilir ama benimki gibi masaya sabitlenecek bir sistem yapacaksanız işlem adımları epey kolay. İlk olarak gövde ile masa arasındaki tutunmayı arttıracak olan aparatı ilgili vida sistemine ardından bu vidayı da direksiyonun alt kısmında onun için ayrılan yere oturtarak döndürüyorsunuz. Bu işlemi başlangıçta görerek yapıp, devamını masanızda halledebilirsiniz. Sonrasında direksiyon simidini gövdeye bağlamamız gerekiyor. Gövdede hem bir bağlantı portu hem de tutunmayı sağlamlaştıracak bir yapıya yer verilmiş. Tek yapmanız gereken direksiyonu, gövdedeki sokete oturtmak ve sonrasında bu dönen yapıyı çevirerek sağlamlaştırmak. Pedalı da masanızın altına koyduktan sonra güç ve sistem bağlantısı aşamalarına geçebilirsiniz. Bu aşamaları yapmadan önce ürünün resmi sitesindeki kurulum adımlarını takip etmenizi, firmware updateleri ve güncel sürücüleri belirtilen sırada kurmanızı tavsiye ederim.

Artık oynamaya hazırsınız. Tabi ince ayarlar yapmak isterseniz bunun için bir de kontrol paneli mevcut. Direksiyon hassasiyetini, geri bildirim gücünü, pedal ve buton ayarlamalarını ve led gösterge ışıklarının parlaklığına kadar pek çok detayı kontrol panelinden ayarlayarak direksiyon setini kendiniz için en ideal seviyeye getirebilirsiniz. Ayarlamaları yaptıysak artık oyunlara geçebiliriz.

Ben direksiyonu Assetto Corsa, Project Cars ve Euro Truck Simulator 2 gibi oyunlarla test ettim. Euro Truck Simulator 2’yi dahil etmemin nedeniyse aktif olarak başka bir direksiyon setiyle uzun süredir oynuyor olmam. Dolayısıyla farkları en çok hissedeceğim yer benim açımdan Euro Truck Simulator 2 olacaktı. Şunu söyleyebilirim ki sistem son derece tepkisel çalışıyor. Yani yaptığınız en ince bir hareketin bile oyundaki karşılığını hissedebiliyorsunuz. Direksiyon simidinin standart ölçülerin üzerinde olması başlangıçta sürüş yapmayı yeniden öğreniyormuş gibi afallamama neden olsa da alışmam kısa sürdü ve eski direksiyonuma bakışım bile değişti diyebilirim. Assetto Corsa ve Project Cars’ta ise direksiyon setinin gerçek potansiyelini görme fırsatı buldum. Sistem hem tepkileriyle hem de titreşim motoruyla asfaltı, virajları, yükseltileri, aracın pist üzerindeki konumunu ve tekerleklerin üzerine düşen yükü net bir şekilde hissettirdi. Tüm bunları yaparken oldukça sessiz çalışması da bana kalırsa bir avantaj. Hele ki böylesi güçlü bir geri bildirime sahipken. Ancak masa üzerine kurulum yapacaksanız masanızın sağlam olmasına dikkat edin derim. Normal zamanda bile en ufak temasta zangırdayan bir masaya sahipseniz harici bir sistem veya işi daha da ileri götürüp bir kokpit üzerine kurulum yapmak daha verimli olacaktır.

Toparlamak gerekirse Thrustmaster TS-PC Racer ve beraberinde deneyim etme şansına eriştiğim ürün ailesi bana oldukça keyifli saatler yaşattı. Şahsen gerçek hayatta arabalara karşı ne kadar ilgisizsem oyunlarda direksiyon setiyle araç sürmeye de o kadar meraklıyım. Belki kendi içinde bir tezat oluşturuyor bu durum ama böylesi profesyonel seviyede bir sistemi deneyim edebilmiş olmak meraklısı olan herkesin deneyebilmesini umduğum bir tecrübe oldu diyebilirim.. Şayet siz de bu tarz sistemlere meraklıysanız, gerçekçi bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız veya hali hazırda bir direksiyon setiniz var ama daha üst seviyeye çıkmayı planlıyorsanız aşağıdaki linkler aracılığıyla hem videoda konuk ettiğimiz ürünlere hem de daha fazlasına ulaşabilirsiniz:

https://www.gelbura.com/urun/thrustmaster-ts-pc-racer-ferrari-488-challenge-edition-yaris-direksiyonu-pc

https://www.gelbura.com/urun/thrustmaster-ts-pc-racer-488-challenge-edt-t3pa-pro-bundle-yaris-seti

https://www.gelbura.com/ara?q=Thrustmaster+TS-PC+RACER+Ferrari+488+%2B+T-LCM+Load+Cell+Pedals+%28Bundle+Paket%29

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim