Anlık Bildirim

Sinovac ölümleri, BioNTech ise koronavirüsün yayılmasını engellemede daha iyi

1 Mart'ta aşılama çalışmalarına başlayan Uruguay, iki doz aşı olan kişiler arasından elde ettiği ön bulguları kamuoyu ile paylaştı. Sinovac ve BioNTech aşılarının etkinlikleri açıklandı.

Sinovac ölümleri, BioNTech ise koronavirüsün yayılmasını engellemede daha iyi Tam Boyutta Gör

Ülkemizde yaygın şekilde uygulanan koronavirüs aşısı Sinovac hakkında Uruguay’da bir araştırma yapıldı. Uruguay Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırma sonucunda Sinovac’ın koronavirüse bağlı ölümleri engellemede, BioNTech/Pfizer aşısının ise virüsün bulaşmasını engellemede daha etkili oluduğu tespit edildi.

Uruguay aşılama çalışmalarına 1 Mart’ta başladı. Araştırma, Uruguay genelinde iki doz aşı olmuş ve üzerinden 14 gün geçmiş kişiler arasından elde edilen genel verilere göre yapıldı. Yaklaşık 712 bin kişiye Sinovac aşısı, yaklaşık 150 bin kişiye BioNTech/Pfizer aşısı uygulandı. Toplam 862 bin kişi üzerinden değerlendirme yapıldı. Yaşlı kişilere ve sağlık çalışanlarına BioNTech/Pfizer aşısı uygulanırken diğer gruba Sinovac aşısı uygulandı. Bakanlık, Uruguay'daki Pfizer/BioNTech aşısı uygulananların daha yüksek riskli kategorilerde olduğu için iki aşı sonucuyla elde edilen sonuçların doğrudan karşılaştırılabilir olmadığını bildirdi.

BioNTech/Pfizer aşısı olan kişilerin virüs bulaşma riskini yüzde75 oranında, Sinovac aşısı ise yüzde 57 oranında düşürdü. Yoğun bakıma alınma riskini BioNTech/Pfizer yüzde 99 oranında, Sinovac yüzde 95 oranında düşürdü.

Aşı olan 14 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Koronavirüs kaynaklı ölüm oranını azaltmada ise Sinovac yüzde 97 oranında başarılı olurken BioNTech/Pfizer aşısı yüzde 80 oranında azalttı. Sinovac’la aşılanan 712 bin 716 kişiden 5 bin 360 kişiye virüs bulaşırken yoğun bakıma kaldırılan 19 kişiden 6'sı da hayatını kaybetti. Araştırmada, BioNTech/Pfizer'le aşılanan 149 bin 329 kişiden 691 kişiye virüs bulaştığı, bir kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü, 8 kişinin de hayatını kaybettiği belirlendi. BioNTech'le aşılanmasına rağmen hayatını kaybeden kişilerin 80'li yaşlarda olduğunu vurgulandı.

Araştırmacılar, vefat eden kişilerin taşıdığı diğer hastalıkların dikkate alınmadığını ve yalnızca koronavirüs kaynaklı ölümlerin araştırma kapsamına alındığını belirtti. Söz konusu faktörlerin ölüm oranlarına büyük bir etkisi olduğuna işaret eden uzmanlar, bu noktaların dikkate alınmamasının araştırma sonuçlarını etkileyebileceğini ifade etti.

3,5 milyon nüfuslu Uruguay, 25 Mayıs’a kadar 862 bin kişiye aşı yaparak riskli grubun yüzde 45,8’ini aşıladı. Karantina uygulamadan virüsü yenmeye çalışan Uruguay’da son 24 saatte 3 bin 518 yeni vaka ve 52 yeni vefat açıklandı.

Kaynakça https://www.france24.com/en/live-news/20210528-coronavac-reduces-mortality-by-97-percent-uruguay-study https://www.dw.com/tr/ara%C5%9Ft%C4%B1rma-sinovac-%C3%B6l%C3%BCm-vakalar%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-daha-etkili/a-57704755 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12056 kez okundu.
24 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uruguay, sinovac ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim