Anlık Bildirim

Şarbon toksini kronik ağrı tedavisinde kullanılabilir

Araştırmacılar şarbon bakterisinin ürettiği toksinde bulunan bazı bileşenlerin beyinde ağrı sinyallerini ileten nöronların aktivitesini azaltarak ağrının azaltılabileceğini keşfetti.

Şarbon toksini kronik ağrı tedavisinde kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Günümüzde ağrı tedavisinde birçok ajan kullanılmakla birlikte Harvard Medical School kurumu araştırmacıları şarbon bakterisinin ürettiği toksinde bulunan bazı bileşenlerin beyinde ağrı sinyallerini ileten nöronların aktivitesini azaltarak ağrının azaltılabileceğini keşfetti.

Anthrax yani şarbon toksinlerinin içerisinde bazı protein yapılı moleküller bulunuyor. Bu moleküllerin her biri aslında toksik karakterde olmamakla birlikte ilgili moleküllerin kombinasyonu letal yani ölümcül bile olabiliyor. Yeni araştırmada ise şarbon toksinlerinin nöronları nasıl etkilediği araştırıldı.

Anthrax

Şarbon toksini kronik ağrı tedavisinde kullanılabilir Tam Boyutta Gör

Dorsal kök gangliyonu olarak adlandırılan ve ağrıyı algılayan gangliyonların üzerinde şarbon toksinine oldukça yüksek affinite ( istek ) gösteren bazı spesifik reseptörler bulunuyor.

Şarbonun iki ana toksin bileşeni bulunuyor. Bunlardan birini ödem diğerini ise letal toksin oluşturuyor. İki toksinde de protektif antijen ( PA ) adı verilen ortak bir anahtar protein bulunuyor ve PA tıpkı bir Truva atı gibi davranarak ilgili toksini hücre içerisine sokuyor.

Araştırmacılar yeni araştırmada ödem toksininin dorsal kök gangliyonundaki ağrı sinyali taşıyan sinir hücresini selektif olarak hedef aldığını ve yapılan fare deneylerinde de ilgili toksinin ağrıyı azalttığını tespit etti.

Yeni araştırma şu an için oldukça erken evrede olmakla birlikte ilgili mekanizmalar daha da geliştirilebilirse yakın gelecekte ağrı ve kronik ağrı tedavilerinde oldukça umut vadedebilir.

Yeni araştırma Nature Neuroscience adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://hms.harvard.edu/news/can-dangerous-microbe-quell-pain https://www.nature.com/articles/s41593-021-00973-8 https://newatlas.com/medical/harvard-anthrax-toxin-pain-blocking-therapy/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim