Anlık Bildirim

Rusya kutup bölgesi her yıl milyarlarca ton buzul kaybediyor

Yayınlanan bir araştırmaya göre Rusya’nın kuzeyinde bulunan iki takımadadaki buzullar, her yıl beş milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar buz kaybediyor.

Journal of Geophysical Research: Earth Surface adlı akademik dergide yayınlanan bir araştırmaya göre Rusya’da bulunan buzullar, iklim değişiklikleri nedeniyle her yıl milyarlarca ton buzul kaybediyor.

Rusya kutup bölgesi her yıl milyarlarca ton buzul kaybediyor Tam Boyutta Gör

Edinburgh’da bulunan bir araştırma ekibi, iklim değişikliklerinin buzullar üzerindeki etkilerini incelemek için Avrupa Uzay Ajansı’nın CryoSat-2 uydusundan toplanan verileri inceledi. İncelemeler sonucunda da 2010-2018 arasında kaybedilen buz miktarının Hollanda kadar büyük bir alanı oluşturduğu ortaya çıkarıldı.

Her yıl 11.4 milyar buz eriyor

Ekip, analizlerinde yaklaşık 50.000 mil karelik (129.499 kilometrekare) bir alanı kaplayan Novaya Zemlaya ve Severnaya Zemlya takımadalarını inceledi. Bunun sonucunda da bu takımadaların her yıl 11.4 milyar ton buz kaybettiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, erimelerin gün geçtikçe hızlanacağını belirtirken toplanan verilerin ileride yaşanacak olan erime oranlarını da tahmin etmede işe yarayabileceğini vurguladı.

Rusya kutup bölgesi her yıl milyarlarca ton buzul kaybediyor Tam Boyutta Gör

Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Paul Tepes de çalışma ilgili, “Rus Kuzey Kutbu bölgesinde yaşanan buzul erimelerini uydu verileri sayesinde izleyebildik. Dünyanın başka yerlerinde de benzer sonuçlarla karşılaşmıştık. İklimler ısınmaya devam ettikçe Rus Kuzey Kutbu’nda yaşanan buzul erimelerinin artacağı ve deniz seviyelerinin yükseleceğini de net bir şekilde gözlemleme imkânı bulduk” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim