Anlık Bildirim

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV zammıyla ilgili açıklamalar

30 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV zammıyla ilgili sektörün önde gelen temsilcilerinden ilk açıklamalar geldi. Söz konusu düzenleme pazarı olumsuz etkileyecek.

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV zammıyla ilgili açıklamalar Tam Boyutta Gör

Otomotiv sektörünün uzun zamandır beklediği, ÖTV matrah ve oranlarının yeniden belirlendiği düzenleme sonunda geldi. Söz konusu düzenleme, alt dilimdeki araçların fiyatına küçük bir indirim olarak yansırken, orta ve üst dilimdeki araçlarda fahiş fiyat artışlarına neden oldu. Sektör temsilcileri, yeni ÖTV zammıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Matrahlara dayalı düzenlemede en düşük vergi dilimlerine giren model sayısının çok kısıtlı olması ve bu bakımdan matrah sınırının altında kalan model seçeneklerinin azlığının tüketiciler yönünden mağduriyetlere yol açacağını belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu:

“30 Ağustos tarihi itibariyle yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni ÖTV artışlarının otomotiv iç pazarın büyümesine ve yeniden 1 milyon seviyesine ulaşmasına ise olumsuz etkisi olacağı görüşündeyiz. Bu durum Otomotiv ekosistemindeki paydaşları da olumsuz etkilemekle beraber Türkiye'ye yapılacak potansiyel yatırımları, istihdamı menfi yönde etkileyecektir.” açıklamasında bulundu.

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV zammıyla ilgili açıklamalar Tam Boyutta Gör

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye'de satılan her 10 aracın 6 tanesinin ithal modeller olması ve ortalama fiyatların 130.000 TL'nin üzerinde seyretmesi nedeniyle araç fiyatlarının daha da ulaşılması zor seviyelere çıkmasına neden olacağını düşünüyoruz. Tüketicinin, yükselme eğilimindeki kredi faizlerinin üzerine bir de ÖTV düzenlemesi (%60-80) ile araçlara ulaşım maliyetlerinin artması, talepte önemli bir azalma yönünde potansiyel taşımaktadır. Gerek pandemi etkisi ile gerekse de faizlerin yükselmesi ile hem yetkili satıcılara hem de markalara planlama ve stoklama açısından ciddi ek yükler de getirecektir.

ÖTV matrah düzenlemesinin yaratacağı olumlu etki ile ÖTV oranlarındaki artışın yaratacağı olumsuz etki birlikte değerlendirildiğinde sektörümüzü kısa ve orta vadede daraltacak bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Bu düzenlemenin ikinci el piyasasındaki fiyat istikrarsızlığına da olumsuz katkı sağlayacak bir gelişme olmasından endişe duyuyoruz.”

Vergi sisteminin değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da şunları söyledi:

“2018 yılından beri güncellenmeyen ÖTV matrahlarının nihayet güncellenmiş olmasını olumlu olarak değerlendiriyorum. Bununla birlikte, yapılan matrah ve oran güncellemeleri üst ve lüks segmentlerde fiyat artışlarına yol açarken, orta ve alt segmentlerin çok fazla etkilenmediğini görüyoruz.

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV zammıyla ilgili açıklamalar Tam Boyutta Gör

En başından beri söylediğimiz gibi, mevcut vergi sisteminin artık değiştirilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak birçok tartışmaya sebebiyet veren, sadece motor hacmine ve matrah baremlerine göre kurgulanmış bu sistemin, sıklıkla güncellenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Ayrıca, gelişen otomobil teknolojilerini desteklemekte eksik kalan bir sistemdir.”

Hyundai Genel Müdürü Murat Berkel de “ÖTV baremlerinde yapılan yeni düzenleme, özellikle yerli üretim araçların giriş versiyonları için olumlu olsa da pazarda satılan araçların yarısından çoğunun olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır. Özellikle SUV ile B, C ve D segmenti binek otomobillerin fiyatlarında büyük artış yaşanacaktır. Bu da yıl sonunda toplam pazar için yapılan tahminlere ulaşmanın zor olduğunu bize göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12883 kez okundu.
36 kişi, toplam 39 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ötv zammı, otomotiv ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim