Anlık Bildirim

"Elektrikli araçların gelişimi önümüzdeki yıllarda azalacak"

Elektrikli araçların hem yenilik hem de yaygınlaşma olarak son yıllarda büyük gelişme kaydettiği su götürmez bir gerçek. Fakat bir profesöre göre bu gelişim önümüzdeki yıllarda çok daha yavaş olacak.

Önümüzdeki süreçte elektrikli araç fiyatları ne kadar azalacak? Tam Boyutta Gör

Rüzgarı arkasına alan elektrik dönüşümü otomotiv dünyasının pek çok alanında hızla ilerliyor. Elektrikli model sayısı her geçen gün artarken, bazı üreticiler 2030'lu yıllarda sadece elektrikli araç üreteceklerini şimdiden beyan ediyor. Peki bu rüzgar gelecekte de bu kadar kuvvetli esmeye devam edecek mi?

ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nde mühendislik ve kamu politikası bölümünde profesör olan Jeremy Michalek'e göre bu sorunun cevabı hayır. Aynı üniversitede Vehicle Electrification Group'un da kurucularından biri olan Michalek, MarketWatch'ta elektrikli araçların geleceğiyle ilgili fikirlerini paylaştı. Profesör, elektrikli araç teknolojilerindeki yeniliklerin ve elektrikli araçlara geçişin sonsuza dek bu tempoda devam edeceğine yönelik aşırı iyimser tahminlerin gerçekçi olmadığını savundu.

Profesörün ana argümanları elektrikli araçların hayati parçalarından biri olan bataryaların üretimi ve fiyatlandırması etrafında toplanıyor. Michalek'e göre, son zamanlarda bataryalar konusunda ilerleme kaydedilmiş ve fiyatları düşmüş olsa da, bu değişiklikleri ilerletmeye yardımcı olan ölçek ekonomisi artık neredeyse tükenmiş durumda. Batarya maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan, üretim sürecindeki iyileştirmeler bile kolay kolay ötesine geçemeyecekleri bir bariyere ulaşmak üzere.

Önümüzdeki süreçte elektrikli araç fiyatları ne kadar azalacak? Tam Boyutta Gör

Öte yandan profesöre göre bu durum yeniliklerin tamamen duracağı ve markaların fiyatları düşüremeyeceği anlamına gelmiyor. Fakat pek çok makalede belirtilenin aksine bu durum hızlı değil, kademeli ve yavaş olacak. Michalek'e göre yeni kimyasal yapılar ve katı hal bataryaları elektrikli araçlar konusunda yeni bir patlama yaratabilir fakat bu teknoloji de önümüzdeki 10 yıllık süreçte tüketicilere ulaşmayacak gibi görünüyor.

Michalek ayrıca her şirketin kar elde etmek zorunda olduğuna da değiniyor. Otomotiv üreticileri şu anda bir geçiş ve uyum sürecinde, dolayısıyla pazarda rekabetçi olabilmek için elektrikli modellerine kar elde edemeyecekleri fiyatlar biçebiliyorlar. Fakat maliyetten daha düşük fiyatlandırma sürdürülebilir bir iş modeli değil. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, üretim süreci ne kadar verimli hale gelirse gelsin maliyet çok yavaş düzeyde azalacağı ve önünde sonunda kar amacı devreye gireceği için elektrikli araç fiyatları yakın gelecekte şimdikinin altına pek düşemeyecek.

Elektrikli araç üreticileri halihazırda araç satmanın dışında da gelir elde edebiliyor. Örneğin Tesla'nın diğer üreticilere emisyon kredisi satarak hatırı sayılır bir gelir elde ettiğini biliyoruz. Fakat Michalek'e göre elektrikli araçlara geçiş bu avantajı da yok edecek. Zira elektrikli araç üreten şirketlerin sayısı arttıkça emisyon kredisine yönelik talep azalacak. Dolayısıyla bu gelir kapısı da kapandığı için elektrikli araç fiyatları şimdi olduğundan çok daha ucuz olamayacak gibi görünüyor.

Michalek, tüm sebepler bir araya getirildiğinde elektrikli araç fiyatlarındaki düşüşün azalacağını ve elektrikliye geçişin önümüzdeki yıllarda belli bir sınıra ulaşacağını belirtiyor. Hatta bataryalarda kullanılan materyallerin fiyatı artarsa ya da hükümetler teşvik vermeyi keserse fiyatlar daha da artabilir ancak bu önümüzdek 5 yıllık süreç için bir risk gibi görünmüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9904 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araçlar, otomotiv ve
2 etiket daha otomobil s5 hf
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim