Anlık Bildirim

Nvidia RTX 3000’de neden fiyat düşürdü? RTX 2080 Ti’ı tarihe gömen RTX 3070 nasıl geldi

Işın izlemeyi açık ara farkla öne taşıyacak Ampere kartlar tanıtıldı. Nesilden nesile performans farkı heyecan verici düzeyde olan kartların fiyatlarında da indirim görülüyor.

Nvidia RTX 3000’de neden fiyat düşürdü? RTX 2080 Ti’ı tarihe gömen RTX 3070 nasıl geldi Tam Boyutta Gör

İkinci nesil RTX kartlar Turing modellerine kıyasla %100’e kadar performans artışı sunuyor. Üstelik Ray Tracing açıkken 4K60 deneyimi de sunan kartlar bu haliyle bir haliyle iddialı. Bununla birlikte dikkat çeken önemli bir detaysa fiyatlandırma oldu.

 

Çoğu donanımseverin dikkatini çektiği üzere RTX 3090 aslında alışılagelinmiş bir oyuncu kartı değil. Titan ailesinin RTX’e eklenmesi olarak niteleyebileceğimiz modeli dışarıda tutmak bu bakımdan makul görünüyor.

 

Nitekim Nvidia da RTX 3080’i ‘’Ultimate gaming graphics card’’ şeklinde sundu. Bu noktada nesiller arası performans kıyaslamasını dün erken oyun testlerinde sizlerle paylaşmıştık. Fark AMD’nin ne yapacağını düşündürecek kadar büyük.

RTX 3080'in fiyatlandırması

Burada önemli bir başlıksa fiyat. RTX 2080 Ti 1200 dolarlık fiyatla satışa sunulmuşken yerini alacak RTX 3080 %50 civarında fark attığı selefinin aksine uygun bir fiyatla, 699 dolardan satışa sunulacak. 1200 dolarla 700 dolar arasına oldukça tatmin edici düzeyde bir sistem dahi toplanabiliyor.

Nvidia neden indirime gitti?

Akıllardaki soru yeşil ekibin neden böylesi bir indirime gittiği haliyle. İlk değerlendirmeleri sizler için derleyecek olursak 2 başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan daha olası olan ilkiyle başlayalım.

Nvidia’nın ekran kartı pazarında AMD ile değil de kendisiyle rekabet ettiği bir gerçek. Haliyle her nesilde GPU devinin karşısına çıkan kartlar da bir önceki nesilde geliştirdiği kartlar oluyor.

Pascal alanlar Turing'i çoğunlukla pas geçti

GTX 900-1000 geçişini hatırlayalım. Oldukça büyük bir sıçrama yakalayan firma bunun neticesinde güzel satış rakamları yakalamıştı. Ardından 1200 dolarlık RTX 2080 Ti ve onu takip eden kartlarda da ürkütücü fiyat artışına giden Nvidia bunun karşılığında tatmin edecek sunamayınca kullanıcılardan gerekli cevabı aldı. Üstüne RTX teknolojisi üzerinden yapılan espriler de cabası.

Nvidia RTX 3000’de neden fiyat düşürdü? RTX 2080 Ti’ı tarihe gömen RTX 3070 nasıl geldi Tam Boyutta Gör

 

Öyle ki çoğu GTX 1080/1080 Ti-kısmen de 1070 kullanıcıları Turing’i pas geçme kararı aldı. Bununla birlikte fiyat avantajını koruyan Pascal kartları da tercih edildi.

Hem %80 performans artışı hem de %41 fiyat düşüşü

Görünüşe göre Nvidia durumun farkına varmış olmalı ki Turing’in üzerine hem %80 sularında performans artışı sunup hem de tepe model kartını 1200 dolardan 700 dolara çekti. Üstelik tablonun daha da sevindirici yanı olarak 500 dolardan satılacak RTX 3070 1200 dolarlık RTX 2080 Ti’ı geride bırakıyor.

Bunun aslında en net özetleyecek ifade ise bizzat Nvidia’nın CEO koltuğunda oturan Jensen Huang tarafından dün akşam yayınlanan çevrimiçi tanıtımda sarfedildi.

 

‘’ Tüm Pascal kullanan oyuncu arkadaşlarıma sesleniyorum, şimdi güvenle yükseltmeye gidebilirsiniz’’

AMD bu sefer iddialı geliyor olabilir

İkinci muhtemel ama daha zayıf etmense AMD’nin RDNA2 mimarili kartları olabilir. Zira AMD ve Nvidia kartlarını geliştirirken birbirlerinin sunacağı performans artışından az çok haberdar olduğu düşünülüyor. Dahası firmalar bunlara göre fiyatlandırmalara gidip bellek frekansını son anda değiştirebiliyor da. AMD’nin RX 5700’ünü fiyatını son anda düşürüp Nvidia’ya oynadığı oyunu hatırlayalım.

 

Bununla birlikte AMD’nin Big Navi kartından beklenti büyük. Şu ana kadar RTX 2080 Ti’a kaydadeğer bir fark atacağı iddiaları dolaşan modelin son dönemde RTX 2080 Ti seviyesinde olacağı paylaşılsa da RDNA2’ye dair şu ana kadar paylaşılan slaytlar beklentileri arttırıyor.

Nvidia RTX 3000’de neden fiyat düşürdü? RTX 2080 Ti’ı tarihe gömen RTX 3070 nasıl geldi Tam Boyutta Gör

Kırmızı ekibin sessizliği dikkat çekiyor

Ek olarak AMD tarafının uzun süredir nispeten sessiz kalması da içten içe düşündürmüyor değil. Kırmızı ekibin bu sene sonuna kadar RDNA2 kartlarını duyuracağını göz önünde bulundurarak acil değilse en azından beklemekte fayda olduğunun altını çizelim.

Zira üst segment için konuşacak olursak önümüzdeki aylarda özelleştirilmiş tasarımlı kartların incelemeleri gelecek. Bu esnada zaten bir süre geçmiş olacak.

RTX 3060 orta segmenti kasıp kavurabilir

Ek olarak orta segment için RTX 3060 henüz detaylandırılmasa da Nvidia’nın AMD’nin bu segmentteki hamlesine göre bir karar vermek için beklediği tahmin edebiliriz.

Diğer taraftan RTX 3060’ın Ampere’nin getirdiği performans artışı düşünülecek olursa bir hayli iddialı bir model olacağını söylemek mümkün. AMD’nin de karşı hamlesi benzer dozda olacağı için orta segmentte rekabet tüketicinin yüzünü güldüreceğe benziyor.

 

Yine de beklemek istemeyenler için RTX 3070 performansı ve fiyatı itibarıyla oldukça cazip bir kart. Hele ki AMD tarafında RX 5700 XT fiyatlarını göz önünde bulunduracak olursak tablo daha da netleşiyor.

Tüm bunları bir kenara bırakıp RDNA2'nin yeteri kadar performans sunamadığı bir senaryoyu da unutmamak gerek. AMD mevcut tablo çerçevesinde en azından RTX 3070'in karşısına çıkacak ve yanında fiyat avantajı da sunacak bir kart hazırlamak zorunda. Üst segmentte RTX 3070-3080 arasına yerleşecek bir kart AMD kanadı için olumlu bir hamle olur.

Aksi takdirde kırmızı ekibin sürücü konusunda yaşadığı son dönemde kaydadeğer ölçüde azalsa da devam eden can sıkıcı sorunların kullanıcıları rahatlıkla caydıracağını söyleyebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26132 kez okundu.
59 kişi, toplam 65 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rtx 3090, rtx 3080 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim