Anlık Bildirim

Türk bilim insanları nefesten kalp krizini tespit eden yapay zeka geliştirdi

Türk bilim insanları, nefes molekkürlerini analiz ederek hastanın kalp krizi riskini 30 saniyede tespit eden yapay zeka geliştirdi. Sistem hakkındaki detaylar bilimsel dergide yayımlandı.
Nefesten kalp krizini tespit eden yapay zeka Tam Boyutta Gör
Yapay zeka teknolojisinin sağlık alanındaki kullanımı yaygınlaşıyor. Daha önce yapay zeka ile çeşitli hastalıkların erken teşhis edildiğini görmüştük. Şimdi de Türk bilim insanları, nefes ile kalp krizi riskini tespit eden yapay zeka geliştirdi.

Nefesten kalp krizini tespit eden yapay zeka Tam Boyutta Gör

İnsan nefesi bir poşete dolduruluyor. Geliştirilen bir cihaz ile insan nefesindeki moleküller analiz ediliyor. Kişinin nefesi sinyale dönüştürerek, yapay zeka aracılığıyla kalp krizi riski 30 saniyede tespit ediyor. Geliştirilen sistemin ulusal patenti alındı. Çalışma hakkındaki detaylar Biomedical Signal Processing and Control isimli bilimsel dergide yayınlandı.

Nefesten kalp krizini tespit eden yapay zeka Tam Boyutta Gör
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Aydemir, Çorum Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bilge Han Tozlu, Prof. Dr. Yusuf Karavelioğlu ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde.Öğretim Üyesi Dr. Cemaleddin Şimşek tarafından geliştirilen cihaz, poşet veya balona doldurulan nefesi moleküllere dönüştürüp, bilgisayar ortamında analiz edilmesini sağlıyor. Yapay zeka tarafından 30 saniye içerisinde kalp krizi riski tespit ediliyor.

Nefesten kalp krizini tespit eden yapay zeka Tam Boyutta Gör
Doç. Dr. Önder Aydemir, “Yapay zeka algoritmalarıyla insanların ‘miyokard enfarktüsü’ olup olmadığını nefes bilgilerinden otomatik olarak tespit etmeye çalıştık. Bulgular umut verici ve çarpıcı” dedi. Sistemin cep telefonlarına da entegre edilebileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Aydemir, kişilerin cep telefonları ile anında kalp krizi analizi yapabileceğini ve erken müdahalenin yapılabileceğini söyledi.

Kalp krizinde erken müdahalenin önemi hakkında konuşan Doç. Dr. Aydemir, “İnsanlar acile gittiklerinde elektro kardiyogram sinyalini kardiyolog hocalarımız inceler ve kalp krizi olup olmadığını bulmaya çalışırlar. Bu zaman alan bir süreçtir. Kalp krizinin erken müdahalesinin önemini dikkate alırsak bu 50 dakikalık sürenin hastanın hayatını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Geliştirdiğimiz bu teknolojinin pratik olarak tespitiyle veya gelecekte cep telefonlarına bile entegre edilebileceğini düşündüğümüzde, kişiler anlık olarak kendini kontrol edebilir veya hastanelerde hızlı bir kontrol masası dahi oluşturulabilir. Bu manada ani ölümlerin de önüne geçilebilir.” dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14227 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kalp krizi, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim