Anlık Bildirim

NASA, devasa okyanuslara sahip 17 gezegen keşfetti

Bilim dünyasının yaşanılabilir veya yaşamın olduğu gezegen arayışı sürüyor. Bu bağlamda NASA, devasa boyutta yeraltı okyanuslarına sahip 17 ötegezegen tespit etti.
NASA, devasa okyanuslara sahip 17 gezegen keşfetti Tam Boyutta Gör
Su, yaşam için olmazsa olmazlarda ve bu, çok basit bir gerçek. Bu nedenden dolayı astronomlar ve astrobiyologlar doğal olarak çabalarını sıvı okyanuslar barındırabilecek dış gezegenleri veya ötezegenleri belirlemeye odaklıyorlar. Sıvı haldeki su, ev sahibi yıldızdan gelen doğrudan ısının maddenin donmasını engelleyebileceği bir gezegenin yüzeyinde bulunabileceği gibi iç ısı kaynaklı olarak yüzey altında devasa okyanuslar halinde de bulanabilir.

NASA yeni bir analizde, keşfedilen 17 ötegezegenin kalın buz tabakalarının altında gömülü yüzey altı okyanusları barındırabileceğini ortaya koydu. Bu gezegenler tıpkı Jüpiter'in buzlu uyduları gibi, yaşamın kimyasal işaretleri olan biyo-imzaları aramak için umut verici yerler olabilir.

Dev okyanuslara sahip olabilecek 17 gezegen tespit edildi

Bu gezegenlerin tam bileşimi belirsizliğini korurken, önceki çalışmalardan elde edilen yüzey sıcaklıklarına ilişkin tahminler, Dünya'dan önemli ölçüde daha soğuk olduklarına işaret ediyor. Ayrıca, büyüklükleri kabaca gezegenimizle aynı olmasına rağmen, her biri Dünya'dan daha az yoğundur ki, bu da devasa okyanuslara bir işaret olabilir.

NASA, devasa okyanuslara sahip 17 gezegen keşfetti Tam Boyutta Gör
NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Lynnae Quick yaptığı açıklamada bu 17 gezegenin buzla kaplı yüzeylere sahip olabileceğini hem gezegenlerdeki radyoaktif elementler hem de ev sahibi yıldızının etkileriyle oluşan ve suyu yüzeyin altında sıvı halde tutabilecek iç sıcaklıklara sahip olduklarını söyledi. Quick, "Yaşadıkları iç ısınma miktarı sayesinde, çalışmamızdaki tüm gezegenler gayzer benzeri püskürmeler şeklinde kriyovolkanik patlamalar da sergileyebilir" dedi. Bu arada kriyovolkanizm, kısaca buz volkanları anlamına geliyor. Bu patlamalar Jüpiter'in uydusu Europa ve Satürn'ün uydusu Enceladus’da yaşanıyor.

Bununla birlikte araştırmada adı geçen dış gezegenlerden ikisi, Proxima Centauri b ve LHS1140 b, yüzeye nispeten yakın okyanuslara sahip olmak için özellikle umut verici adaylar arasında yer alıyor. Bu gezegenlerin takip gözlemleri muhtemelen gökbilimcilerin bu gezegenlerin atmosferlerinden geçen ışığın emisyon spektrumlarını merkeze alacak. Kriyovolkanik aktiviteden atmosfere püsküren kimyasallar ve moleküller, bu dünyaların soğuk ve karanlık derinliklerinde yaşamın var olup olamayacağına dair ipuçları barındırabilir.

Kaynakça https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/ace9b6 https://www.space.com/nasa-17-exoplanets-liquid-oceans-beneath-surface https://www.nasa.gov/science-research/planetary-science/astrobiology/nasa-some-icy-exoplanets-may-have-habitable-oceans-and-geysers/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
114483 kez okundu.
12 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, ötegezegen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim