Anlık Bildirim

Mutasyona karşı etkili yerli koronavirüs aşısında Faz 1 aşamasına geçildi

VLP teknolojisi ile geliştirilen inovatif aşı adayının Faz 1 insanlı denemeleri başladı. Çalışmalar olumlu sürerse sene sonuna kadar 50 milyon doz aşı üretilecek.

Mutasyona karşı etkili yerli koronavirüs aşısında Faz 1 aşamasına geçildi Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin koronavirüs aşı geliştirme çalışmaları sürüyor. Türk bilim insanları, çok sayıda aşı adayı üzerinde çalışıyor. Bu aşı adaylarından birisi, dünyada aktif olarak kullanılan koronavirüs aşılarından farklı yapıya sahip.

Aşı adaylarından birisi "virüs benzeri parçacıklara dayalı" yani kısa adıyla VLP yöntemiyle geliştiriliyor. Bu aşının Faz 1 insanlı denemelerine 27 Mart’ta başlandı.  Dünyada VLP yöntemiyle geliştirilip klinik aşamasına geçen yalnızca 3 farklı aşı adayı. Türkiye’nin geliştirdiği aşı 30 Mart’ta DSÖ’nün aşı adayı listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4’üncü aşı adayı oldu.

Mutasyona karşı etkili yerli koronavirüs aşısında Faz 1 aşamasına geçildi Tam Boyutta Gör

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, VLP aşılarının oldukça yenilikçi olduğunu ifade ederek “Bu aşılar protein tabanlı. Virüse benzettiğiniz bir yapıyla antikor oluşturmaya çalışıyorsunuz. Basitçe anlatımı bu. Ama bizim aşımız, hem bu teknolojinin yeni olması hem de virüsün 4 bölgesini de hedef alan protein tabanlı aşı olması bakımından değişik bir aşı teknolojisi. Biz, tabii ki aşımızdan çok umutluyuz. Hocalarımız, bir senedir insanüstü bir gayretle bu işi götürüyorlar." ifadelerini kullandı.” dedi.

Yıl sonuna kadar 50 milyon doz üretilebilir

Bakan Varank, VLP temelli aşının üretim kapasitesi hakkında müjdeyi verdi. Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 çalışmaları planlandığı şekilde başarılı olursa sene sonuna kadar 50 milyon doz aşı üretileceğini duyurdu.

Mutasyonlara karşı etkili

VLP aşının mutasyonlara karşı etkisiyle ilgili soruya Varank, "Hem burundan uygulanan aşı hem de VLP aşısı mutasyonlara çok kolay tasarlanabilen aşı tipleri. Tasarım değiştiriliyor. Dolayısıyla o süreçleri bir daha yapmıyorsunuz. Sadece tasarımı değiştirerek netice alabiliyorsunuz." diye konuştu.

VLP aşısını, 2. fazında İngiliz mutasyonuna karşı da kullanmak istediklerini anlatan Varank, "Hemen o tasarımı şu anda yaptılar. Şu anda laboratuvarda testlerini yapıyorlar. Bu aşıların bir özelliği de mutasyonlara karşı çok hızlıca bunların tasarımını değiştirebilmeniz." ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10859 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
vlp aşı, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim