Anlık Bildirim

Milyarderlerin uzay yarışı, küresel ısınmanın etkilerini arttırabilir

Elon Musk, Richard Branson ve Jeff Bezos gibi milyarderler uzay yarışlarına başladılar ancak bu girişimleri küresel ısınmanın etkilerinin artmasına sebep olacak.

Milyarderlerin uzay yarışında kaybeden doğa olacak Tam Boyutta Gör

Bilindiği üzere küresel ısınmanın etkileri şu an dünyanın her yerinde hissediliyor. Kuzey Amerika'yı ve Kuzey Avrupa'yı etkileyen rekor düzeydeki sıcaklar bunun en iyi göstergelerinden birisi. Bir taraftan büyük hükümetler küresel ısınma ve yaşanan iklim krizi için çözümler üretmeye çalışıyorlar. Kasım ayında düzenlenecek olan COP26 da bu girişimin örneklerinden birisi. Ancak diğer yandan da zenginler uzay yarışından geri kalmayarak gezegeni daha fazla kirletiyorlar. 

Daha önce duyurulduğu gibi yarın Jeff Bezos, Blue Origin uzay ve havacılık şirketi çatısı altında uzaya gidecek. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde de Richard Branson uzaya gitmişti. Ancak uzay turizmi yarışına giren bu milyarderlerin dünyamıza verdiği zarar çok büyük. Yapılan incelemelere göre uzaya gönderilen her roket kalkışında 300 tona yakın karbodioksit salınımı meydana geliyor. Sıradan bir otomobilin yıllık CO2 salınımı ise 4,6 ton kadar. Ancak bu uzay turları yalnızca başlangıç. 

Milyarderlerin uzay yarışında kaybeden doğa olacak Tam Boyutta Gör

London College Üniversitesi'nde fizik doçenti olan Eloise Marais uzay turizminin çevresel bir yıkım getirebileceği konusunda uyarıyor. Marais'in bahsettiğine göre mesele yalnızca CO2 salınımı da değil çünkü roketler Dünya atmosferinden çıkabilmek için başka zararlı birçok kimyasalın ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bütün dünya şu an arabaların emisyonlarını azaltmakla uğraşmasına rağmen Marais'in aktardığına göre uzay endüstrisi kaynaklı CO2 emisyonları her yıl %5,6 düzeyinde bir artış gösteriyor. Öte yandan Marais'in tahminlerine göre endüstri bununla kalmayıp her on yılda yaklaşık %17'den fazla büyüyecek. Belki de fosil yakıtın azaltılması ve otomobillerin elektriğe geçmesinden sağlanacak fayda burada boşa harcanacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6586 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
co2 salınımı, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim