Anlık Bildirim

Mesane kanserini 10 yıl önceden tespit edebilen test geliştirildi

Kohort araştırması sonucunda 38 katılımcıda mesane kanseri geliştiği ve mesane kanseri gelişen katılımcıların %46.7’sinde TERT mutasyonları tespit edildiği gözlendi.

Mesane kanserini 10 yıl önceden tespit edebilen test geliştirildi Tam Boyutta Gör

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Komitesi ( IARC ) sadece basit bir testle idrarda bulunan biyobelirteçlerden yararlanılarak, mesane kanserinin klinik bulgular ortaya çıkmadan 10 yıl öncesine kadar tespit edilebileceğini açıkladı.

Mesane kanserini erken evrede tespit etmek her zaman kolay olmuyor. Şu anda kullanılan en iyi tanısal yöntem olarak invaziv görüntüleme yani sistoskopi kullanılıyor.

Tanı için biyobelirteçlerden yararlanılıyor

Mesane kanserini 10 yıl önceden tespit edebilen test geliştirildi Tam Boyutta Gör

 

Araştırmacılar birkaç yıldır telomerase reverse transcriptase ( TERT ) adlı enzimin mutasyonunun, mesena kanseri türlerinde yaygın olarak görüldüğünü biliyordu. TERT mutasyonları idrar örneklerinde saptanmasına rağmen şu ana kadar bahsi geçen belirteçin erken teşhis için yararlı olup olmayacağı kesin değildi.

TERT mutasyonlarının tanı için işe yarayıp yaramayacağını araştırmak amacıyla IARC araştırmacıları ile İran'lı araştırmacılar ortak çalıştı ve çalışmaya Golestan Kohort Araştırması adı verildi. Araştırma 2004 yılında başladı ve 50.000’in üzerinde sağlıklı denek uzun zaman boyunca izlendi.

Ayrıca araştırmacılar biyobelirteç bankası oluşturmak amacıyla katılımcılardan kan, idrar, saç ve tırnak örnekleri topladı.

Kohort araştırması sonucunda 38 katılımcıda mesane kanseri geliştiği ve mesane kanseri gelişen katılımcıların %46.7’sinde TERT mutasyonları tespit edildiği gözlendi. Ayrıca daha da önemli olarak 152 kişiden oluşan ve kanser gelişimi göstermeyen, sağlıklı kontrol grubu bireylerinde TERT mutasyonlarına ait hiçbir ize rastlanmadı.

Araştırmacılara göre TERT mutasyonlarının mesane kanserinin tanısında kullanılmadan önce iyice araştırılması ve anlaşılması gerekiyor. Ayrıca incelenen mesane kanserli bireylerin azlığı da çalışmanın diğer olumsuz tarafını oluşturmakla birlikte belirteç incelemeleri geliştirilebilir ve mutasyonların mesane kanseri ile ilişkisi daha yakından anlaşılabilirse yeni araştırma sayesinde birçok kanserli hasta erken tanı alabilecek ve tedaviye daha erken başlayacak gibi görünüyor.


 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim