Anlık Bildirim

Meclis tutanaklarını yapay zeka yazacak!

TBMM'de milletvekillerinin konuşmalarını tutanağa dönüştüren stenograflar yerine artık yapay zeka teknolojisi kullanılacak. Yapay zeka, konuşmaları metine dönüştürecek.
Meclis tutanaklarını yapay zeka yazacak! Tam Boyutta Gör
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) resmi oturumlarda ve komisyonlardaki tüm konuşmalar, stenograflar tarafından metine dönüştürülüyor. Bu metinler Meclis tutanağına dönüştürülerek arşivleniyor. Böylelikle konuşmaların resmi kaydı oluşturuluyor ve Meclisteki konuşmaların gelecek nesile aktarılması sağlanıyor. Eski yöntemlerle tutulan bu meclis tutanaklarını artık yapay zeka otomatik olarak tutacak.

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, konuşmaları metne çeviren yapay zekalı tutanak projesini duyurdu. TÜBİTAK tarafından geliştirilecek speech to text tabanlı yapay zeka sistemi, miletvekillerinin sesini tanıyıp konuşmayı yazıya dökecek.

Tutanak Bilgi Sistemi'nin çalışma şeklini anlatan Çevik, şu ifadeleri kullandı:

“Tutanak Bilgi Sistemi'nde, konuşmacı konuştuktan sonra stenograflarımız artık uzman stenograf gibi çalışacak, yazıya dökülmüş metni kontrol edecek. Bizdeki kontroller her zaman çok fazladır. Sonra bilgisayar üzerinden uzmanımız kontrol edecek, sonra başkan yardımcımız. Birleştirme işlemini artık memurumuz yapmayacak. O, ortak kelimeyi bulup birleştirecek. Bu sistem, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi. Buradaki yapay zeka konuşmayı yazıya dökecek ve konuşmacıyı tanıyacak. Bir vekilimiz çıkıp konuştuğunda onun ismini açacak, sesini tanıyacak, konuşmasını da devamında yazacak. Diğer yaptığımız bütün işleri de bu sistemle gerçekleştireceğiz inşallah."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim