Anlık Bildirim

Kripto paralar için MASAK tarafından rehber yayınlandı

Ülkemizde kripto para ticareti artık belirli bir düzene bağlanmış durumda. MASAK yayınladığı rehber ile ülkemizdeki borsalarda yapılacak tüm işlemleri kontrol altına aldı.

Kripto paralar için MASAK tarafından rehber yayınlandı Tam Boyutta Gör

Ülkemizde artık olağan ticari işlemlerden birisi haline gelen kripto para ticareti için kurallar belirlemek zaruri oldu. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) hem borsaları hem şahısları ilgilendirecek bir rehber hazırladı. 

Kripto para rehberi

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası tarafından kripto para ile ödeme yapma veya aracı olma işlemleri yasaklanmıştı. Sonrasında kripto varlık hizmet sağlayıcıları kanun karşısında yükümlü hale getirilmişti. Bu hafta da kripto para ticaretinde uyulması gereken kurallar bir rehber halinde MASAK sitesinde yayınlandı.

Aslında kripto paralar için hali hazırda yeni bir kanun veya yönetmeliğe gerek yok. Terörizmin Finansmanı ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Engellenmesi başta olmak üzere finansal kuruluşlara uygulanan tüm kanun ve yönetmelikler kripto paralar için de geçerli. Bunlara ek yapılması yeterli oluyor. 

Rehberde de pek çok kanun ve yönetmeliğe atıfta bulunulmuş. Örneğin kripto para borsaları işlem öncesinde Türk vatandaşına kimlik tespiti yapmak zorunda. Terörle ilişkili kimseler, standart mali durumunun dışında yoğun hareketliliği olan kişiler veya kuruluşlar şüpheli hareket olarak kabul ediliyor. Şüpheli durumlarda en geç 10 iş günü içerisinde ya da gecikme bulunan hallerde derhal MASAK tarafına bilgi verilmesi gerekiyor. 

Kripto paralar için MASAK tarafından rehber yayınlandı Tam Boyutta Gör

Diğer taraftan 75 bin TL ve üzeri toplam işlem hacmi bildirilmek zorunda. Şüpheli işlemler de yine bildirim kapsamında. Yükümlülüğünü yerine getirmeyene 4 milyon TL'ye kadar para cezası uygulanacak.

Görüldüğü üzere kripto para ticareti ülkemizde artık kontrol altında diyebiliriz. Gelirinin çok çok üstüne çıkan hacimlerde işlemler yapanlar veya şüpheli statüsünde olanlar artık elini kolunu sallayarak ticarete devam edemeyecek. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13886 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), masak ve Yaşam
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim