Anlık Bildirim

Koronavirüs’ün 28 gün süreyle bazı yüzeylerde kalabildiğini gösteren bir araştırma yayınlandı

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı'nın (CSRIO) yürüttüğü bir araştırma, koronavirüsün kağıt para, telefon ekranı ve paslanmaz çelik gibi ürünler üzerinde 28 gün bulaşıcılığını koruyabildiğini tespit etti.

Koronavirüs’ün 28 gün süreyle bazı yüzeylerde kalabildiğini gösteren bir araştırma yayınlandı Tam Boyutta Gör

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı (CSRIO) tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-COV-2’nin dayanıklılığının sanılandan çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Daha önceki testlerde, koronavirüsün, para ve cam gibi nesneler üzerinde iki ya da üç gün kalabildiği belirtilmişti.

Kağıt para ve telefon ekranı

Yeni tip koronavirüsü karanlık ve 20 °C’lık bir ortamda gözlemleyen bilim insanları, SARS-COV-2’nin kağıt para, telefon ekranı ve paslanmaz çelik gibi ürünler üzerinde 28 gün bulaşıcılığını koruyabildiğini tespit etti. Araştırma, bilim insanlarının “yapay mukus” olarak adlandırdığı bir solüsyonla gerçekleştirildi.

Koronavirüs’ün 28 gün süreyle bazı yüzeylerde kalabildiğini gösteren bir araştırma yayınlandı Tam Boyutta Gör

Araştırmayı yürüten bilim insanı Dr. Larry Marshall, “Virüsün yüzeylerde ne kadar süre kaldığını bulmak, bilim insanlarının hastalığın yayılmasını engellemek ve kamuoyunu korumak için kritik bir öneme sahip. 20 santigrat derecede virüsün çok dayanıklı olduğunu gördük. Cep telefonları ekranları gibi pürüzsüz alanlarda 28 gün kalabiliyor. Influenza A üzerinde yapılan aynı şartlardaki incelemelerde 17 gün kaldığını gördük” ifadelerini kullandı.

Virology Journal da yayınlanan araştırmada virüsün sıcaklık arttıkça güçsüzleştiği de tespit edildi. Virüs, 40 derecelik sıcakta 24 saat içinde bulaş özelliğini kaybediyor. Aynı araştırmada virüsün, gözeneksiz nesnelerin yüzeyinde daha uzun yaşadığı fakat kumaş gibi gözenekli yüzeylerde bulaşıcılık süresi 14 güne düştüğü ifade edildi.

Koronavirüs’ün 28 gün süreyle bazı yüzeylerde kalabildiğini gösteren bir araştırma yayınlandı Tam Boyutta Gör

Araştırma, halkta endişe yaratabilir

Cardiff Üniversitesi'nden Profesör Ron Eccles ise virüsün 28 gün aktif kalabildiği ile ilgili araştırmayı eleştirdi. Araştırmanın toplumda gereksiz endişe yaratacağını savunan Eccles, “Virüsler, öksürük ve hapşırıktaki mukus ve kirli parmaklar aracılığıyla yüzeylere yayılıyor. Söz konusu araştırmada virüs yayacak taze insan mukusu kullanılmamış. Taze mukus, içeriğinde virüslere karşı enzim üreten bol miktarda beyaz hücre içeren bir madde. Mukus, aynı zamanda virüsleri etkisiz hale getirebilecek antikor ve diğer kimyasalları da barındırabilir” sözlerini sarf etti. Eccles, doğal ortamla laboratuvar ortamı arasında virüsün hayatta kalabilmesi noktasında büyük farklar olduğunu belirtirken SARS-COV-2’nin mukuslu yüzeylerde günlerce değil yalnızca birkaç saat aktif kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynakça https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54504047 https://www.cnet.com/news/coronavirus-may-linger-on-surfaces-for-longer-than-expected/ https://www.bbc.com/news/health-54500673 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6533 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid-19, koronavirüs ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim