Anlık Bildirim

Koronavirüs tedavisi için kullanılan hidroksiklorokin rehberden çıkartıldı

Sağlık Bakanlığı, kovid tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin adlı ilacı tedavi rehberinden çıkardı. Sıtma ilacı olarak bilinen etken maddeli ilaç, Covid-19 hastalarına verilmeyecek.

Koronavirüs tedavisi için kullanılan hidroksiklorokin rehberden çıkartıldı

Bütün Dünya'yı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedavisi rehberinden hidroksiklorokin adlı ilacı çıkardı.

Rehberde Türkiye, Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde daha önce başka hastalıkların tedavisi için ruhsatlandırılan hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilaçların Kovid-19 tedavisinde önerildiği ve kullanıldığı hatırlatıldı.

Halen pek çok ülkede bu ilaçların farklı kombinasyonlarının kullanımına devam edildiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"İlerleyen süreçte bu ajanların yaygın kullanımıyla klinik sonuçlarının daha yaygın bir şekilde ortaya çıkması ve Kovid-19'daki etkinliğini değerlendiren randomize kontrollü klinik çalışmaların yayımlanmasıyla tedavi önerileri gözden geçirilerek güncellenmiştir. Ancak Kovid-19'a karşı etkili antiviral bulunması konusunda halen çok fazla sayıda klinik çalışma devam ettiğinden, bu çalışmaların sonuçları yakından izlenip virüsün geçirdiği mutasyonlar ve bu mutasyonların klinik bulgulara yansıması da takip edilerek tedavi rehberinde gerektiğinde tekrar güncellemeler yapılabilecektir."

Hidroksiklorokin

Koronavirüs tedavisi için kullanılan hidroksiklorokin rehberden çıkartıldı

Bu kapsamda, rehberden Kovid-19 tedavisi için hidroksiklorokin ilacı önerisi çıkarıldı. Rehbere, Kovid-19 hastalarında bakteriyel koenfeksiyonun ( %3.5 oranında )( eşlik eden enfeksiyon ) düşük saptanması nedeniyle ampirik antibiyotik kullanımının önerilmediği ifadesi eklendi.

Ayrıca, rehberde hastanede yatan ağır zatürreli, 50 yaş ve komorbiditesi olan hastalarda favipiravir dozunun 2 kez 1800 miligram yüklemeyi takiben 2 kez 800 miligram toplam 10 gün olacak şekilde uygulanabileceği belirtildi.

Son olarak rehbere göre Favipavir'in 2x1600 mg yükleme, 2x600 mg idame dozu şeklinde verilebileceğini ekleyelim ancak her hasta ve klinik durum hastaya özgü olduğundan bu dozların hekim kontrolünde ve hekim önerisinde alınması gerektiğini, dozların ve tedavi sürelerinin değişkenlik gösterebileceğini ekleyelim.

Kaynakça https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66926/eriskin-hasta-tedavisi.html https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/40719/0/covid-19rehberieriskinhastayonetimivetedavipdf.pdf https://www.ntv.com.tr/turkiye/saglik-bakanligi-hidroksiklorokin-ilacinin-corona-virus-tedavisinde-kullanimini-durdurdu,-GxyWH_xDEi-SnN44jZOHA Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14020 kez okundu.
30 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, Sağlık ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim