Anlık Bildirim

Kas dokusunu tamir eden 3 boyutlu yazıcı geliştirildi

University of Connecticut kurumundan bir grup araştırmacı prototip 3 boyutlu el yazıcısı geliştirdi.Yapılan testler sonucunda cihazın farelerdeki kas kaybını başarılı şekilde onardığı tespit edildi.

Kas dokusunu tamir eden 3 boyutlu yazıcı geliştirildi

İnsanoğlu çeşitli hastalıklar veya geçirdiği kazalar sonucunda sahip olduğu kas dokusunu kaybedebiliyor ve kaybedilen kas dokusunun kendini onarması ve dokunun eski sağlıklı haline dönüşmesi her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor.

Bilim insanları bu durumu kolaylaştırmak amacıyla kas dokusunu onarılmasını sağlayacak yeni el yazıcısı geliştirdi.

Biyolojik olarak uyumlu materyaller kas dokuna enjekte ediliyor

Kas dokusunu tamir eden 3 boyutlu yazıcı geliştirildi Tam Boyutta Gör

Geliştirilen el cihazı sayesinde biyolojik olarak uyumlu biyo maddeler, ilgili doku kısmına implante ediliyor. İmplante edilen maddelerin mikro yapısı ilgili doku ile benzer özellik gösteriyor ve benzerlik sayesinde çevre dokulardaki hücreler implante edilmiş kısma göç ediyor ve burada çoğalarak yenilenme ve çoğalma aşamasına geçiyor. Hücre çoğalması sonucunda ise ilgili doku tamamen yenilenmiş oluyor ve istenilen bölgede kas, kemik, kıkırdak veya diğer dokular oluşmuş oluyor.

Bütün bunlarla birlikte biyo iskelet oluşturacak olan biyo materyalleri kas içerisine implante etmek oldukça zor bir konuyu oluşturuyor. Bu durumu daha basit hale getirmek amacıyla University of Connecticut kurumundan bir grup araştırmacı, prototip 3 boyutlu el yazıcısı geliştirdi.

Geliştirilen cihaz ile jelatin bazlı hidrojel maddesi, zedelenen ve kas kaybı yaşanan kas dokusunun yerini dolduracak şekilde ilgili dokuya enjekte ediliyor. Cihazda bulunan ultraviyole ışık sayesinde enjekte edilmiş olan jel dokusu kas liflerine benzer şekilde lif yapısına dönüşerek kas içerisinde yapay bir iskelet oluşturuyor ve ilgili dokunun hasar görmüş kısmının aynı kas yapısı formu almasını sağlıyor. Daha sonra çevre dokulardaki kas hücreleri enjekte edilen jel iskeletinin yerine geçiyor ve ilgili doku onarılmış oluyor.

Yapılan laboratuvar testlerinde yeni cihazn farelerdeki kas kaybını başarılı bir şekilde onardığı tespit edildi.

Yeni araştırma ACS Applied Bio Materials   dergisinde yayımlandı.


 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim