Anlık Bildirim

Kart, şifre ve kod satışları KDV’ye tabi olacak

Belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodlar aktive edilerek ürün veya hizmet temin edilmesi halinde KDV (katma değer vergisi) uygulanacak.
Kart, şifre ve kod satışları KDV’ye tabi olacak Tam Boyutta Gör
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre bilgisayar ortamında kullanılan kart, şifre ve kodların ithali ve satışı KDV'ye tabi olacak. Yani, sanal ortamda veya fiziki mağazalarda pazarlanan; aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları, hediye kartı/çeki ve benzeri mahiyetteki ürünlerin ithalinden ve satışından katma değer vergisi (KDV) alınacak.

Kart, şifre ve kod satışlarına KDV

Tebliğe konu kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki gibi), sanal ortamda pazarlanan bilgisayar programı, oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temin edilmesinde ya da sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında kullanılabiliyor. Bu kart, şifre ve kodlar, sanal ortamda veya fiziki olarak satılabiliyor.

Söz konusu kart, şifre ve kodlar, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını oluşturabildiği gibi bunları çıkaranlar nezdinde ürün veya hizmet satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü de temsil edebiliyor.

Tebliğe göre, bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabi olacak.

Ancak sanal veya fiziki ortamda, cüzdan kodu ve benzeri adlarla satılan fakat belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, ödeme aracı mahiyetindeki kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacak.

Evet, tebliğ biraz karışık durumda ancak sizin için olayı biraz basitleştirebiliriz. Mesela, çalıştığınız kurum yurt dışından bir program satın aldı. Bu programın da yıllık aboneliği olsun. Bu aboneliği etkinleştirmek için e-pin vb. bir şey kullanılacaksa kurumunuz bununda KDV’sini ödemek zorunda. KDV mükellefi olmayan kişiler için ise KDV beyanı yurt dışındaki firma tarafından yapılacak.

Öte yandan hediye kartı, cüzdan kodu gibi ürünlerin satışında ise KDV uygulanmayacak, çünkü bunların doğrudan maddi bir karşılığı yok. Dolayısıyla oyunlar için alınan cüzdan kodları şimdilik güvende. Ancak satın alınan kod veya pin belirli bir hizmete ya da oyuna giriş için kullanılacaksa (Örneğin World of Warcraft için olan durum) KDV hesaplanacak. Kaynakça da bulunan Resmi Gazete bağlantısından tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4694 kez okundu.
36 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
aktivasyon kodu, e-pin kodu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim