Anlık Bildirim
Sıradaki Video

İşte bu rakiplerini üzer "TP-Link Deco M4 incelemesi"

Bu videoda TP-Link Deco M4 Mesh Wi-Fi router'ı inceliyoruz. Abilerinden çok daha büyük yapısı, üzerindeki portlar, kalbindeki Qualcomm yongası, farklı koşullardaki hızı ve diğer tüm detaylar videoda.
Deco M4, potansiyel hız anlamında Deco ailesinden M5, M9 ve P7 gibi abileriyle kafa kafaya ama neredeyse yarı yarıya ucuz bir Mesh Wi-Fi sistemi. Amacı belli, uygun fiyatlı rakip marka çözümlerin belini bükmek istiyor TP-Link, hem de bunu rakiplerinin aksine yine Qualcomm yongalar kullanarak yapmayı planlamış.

Ürünle alakalı detayların vurgulandığı, beyaz-turkuaz renkli, detaylı bir kutusu var. Kutudan 3 tane Deco M4, hepsi için birer adaptör, kısa ama kaliteli bir RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.

Maliyeti düşürmek adına olacak ki M4 için M5 ve M9’da olduğu gibi ücretsiz yerinde kurulum hizmeti yok. Adaptörlerinin kablosu da misal veriyorum abilerindeki gibi Tip C değil, normal jack ama abilerine kıyasla yarı yarıya uygun fiyatlı olduğu için bunlara takılmadım açıkçası, zaten kurulumu da zor değil, adaptörleri de bir defa taktıktan sonra neydiler, ne değildiler unutuyorsunuz.

Boyutlar. Soldaki M4 ve sağdaki P7, boyut anlamında bambaşka dünyadalar, P7’yi icap ettiğinde duvara sabitlersiniz, sırıtmaz ama M4, M4 buna uygun değil, bir yüzey üzerinde durması gerek. Tasarım anlamında kanallar halindeki havalandırma ızgaraları, ortasındaki durum LED’i, aşağı inen siyah şerit ve kauçuk ayaklı tabanı, genel tema hoşuma gitti özetle.
Tamam, karşıdan bakınca belli olmuyor bunlar ama cihazları sadece birer beyaz sütun olmaktan kurtarmış. Maliyet, tasarruf gözetilmiş olacak ki büyük cihazlar ama zaten duvara asmaya, ona uygun kablolama yapmaya niyetim yoktu derseniz problem teşkil edeceğini düşünmüyorum.

Altında güç girişi, gerekli bilgilendirmelerin olduğu bir etiket, arkasında, dışarı bakan yüzeyde de iki tane Gigabit RJ-45 portu bulunuyor. Bu sonuçta bir router, kablolu modeminizi bağlayıp internetini paylaşırsınız, ağda paylaşmak için yazıcınızı, NAS’ınızı bağlarsınız veyahut kablolu bir cihaz, bir ağ için Access Point, yani erişim noktası olarak da kullanabilirsiniz.,
Teknik detaylar. Deco M4, 802.11ac standardında Mesh Wi-Fi tabanlı bir router. 2.4GHz bandında 300Mbit, 5GHz bandında ise 867Mbit’e kadar potansiyel bir hız sunuyor. Her modülde 2 anten var, bu sayı Deco M5 ve P7’de modül başına 4 ve M9’da ise çift 5GHz yayını için 8, fiyatı aşağı çekmek için buradan tasarruf yapılmış yani. Kullanılan yonga için Qualcomm adı geçiyor ama detayları, kullanılan RAM belirtilmemiş. Ben normalde bu tür cihazların içini açarım bakarım lakin bu Deco’ları açmak için kırmayı göze almak gerekiyor, dolayısıyla açamadım.

Kurulumu gayet kolay. Android ve iOS’ta kullanılabilen Deco uygulamasından yaptım ben. Bir TP-Link hesabı oluşturuyorsunuz, ardından model seçiyorsunuz, kablosunu, internetini bağlayın şeklinde rehberlik ediyor size. Durum LED’indeki farklı renkler ne anlama gelir , bunları anlatıyor, sonra Deco’ları buluyor ve bağlanıyorsunuz. Ağ adı, şifre belirliyor ve ağı oluşturmuş oluyorsunuz, bu kadar. Diğer Deco’ları da eklemek gayet basit, hatta uygun konumlandırma için bir rehber var, kat sayısı giriyorsunuz, nereye koyayım, hani çok yakın mı oldu, uzak mı oldu, bu derdi de çözüyor.
Hız testleri. Testlerde ben tüketici sınıfında kullanılabilecek en hızlı çözümlerden biri ASUS PCE-AC88 Wi-Fi adaptörünü kullandım ve QNAP TS-431P NAS’ımdan 50-60GB’lık klasörler halinde video dosyaları çektim.
M4 ile aynı odada 500Mbit’in yani yaklaşık 60MB/saniyenin de üzerine çıkabiliyor ama hızı dalgalı, genelde 200Mbit’in üstü, 400Mbit’in altı, dalgalı bir grafik çiziyor özetle. 75 metre/karelik evimin bir ucundan diğer ucuna ise yine 400Mbit’e, 50MB/saniyeye kadar gördüm ama genelde 150-300Mbit aralığında gezdi.

Mesh Wi-Fi’ın en büyük avantajı aynı ağı çok daha geniş ortamlara yayabilmek. Ağın bir tane adı var, 2.4GHz ve 5GHz yayın yapsa da ayrı ayrı görünmüyorlar. Mesh Wi-Fi sisteminde eğer Deco M4’lerden birine yeterince yakınsanız otomatik olarak 5GHz bandına alınıyorsunuz, uzaklaşırsanız 2.4GHz bandına alınıyorsunuz, modüllerden birinden fazla uzaklaşırsanız yakın diğer modüle aktarılıyorsunuz, bu geçiş herhangi bir atlama olmadan, siz fark etmeden otomatik yapılıyor. Misal veriyorum alt katta modem var, üst katta menzil genişletici var, üst kata çıkınca elle oradaki cihaza bağlanmak zorunda kalırsınız, bağlantı kesilir, yeniden bağlanırsınız, işte bunda bunlara gerek kalmıyor.
Küçük evler için Mesh Wi-Fi sistemleri fazla gelebilir, benimki gibi bir eve bir tanesi bile yetiyor ama nedir, sinyal alanını şekillendiren Beamforming desteğiyle de daha geniş alanlarda 5GHz avantajıyla beraber kullanılası, büyük bir ev, bir villa, bir ofis, büyük neresi olursa kullanılabilir, aynı model, hatta farklı model Deco’larla menzili de genişletebilirsiniz.

Güç tüketimi önemli, elektrik sürekli zamlanıyor. Deco M4’lerden 3’ü birden, telefon, bilgisayar bağlı ama yük altında değilken 13-14W civarı, yük altına girince biraz üstüne çıkıyor, toplamda iyi bir modemin router’ın tüketeceği kadar bir toplam enerji tüketimleri var. Ben bu tür ağ ürünleri hakkında son kararı vermeden en az 1 ay kullanıyorum ve Turkcell Superbox’ın internetini köprülediğim senaryoda, NAS’ıma büyük dosyalar atarken, televizyonuma 4K içerik akışı sağlarken stabilliğinden bir şey kaybetmedi, işte cihaz şişti kapatıp açayım, evdeki akıllı lambalar bağlanmadı etmedi, böyle olumsuz şeyler yaşamadım, stabilliğinden memnun kaldım.

TP-Link Deco M4. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 1200-1300TL, 2’li paketi de var, o da 800-900TL civarında ama siz güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın, Dolar-TL ne olacakları belli olmuyor. Performans anlamında mesela bir Deco P7 değil, Deco P7 de 400-500Mbit gibi hızlara çıkabiliyor ama orada kitleniyor kalıyor, çok daha stabil bir hız grafiği, aktarım performansı var ama nedir, Deco M4, P7’nin, M5’in neredeyse yarı fiyatında bir cihaz, dolayısıyla bu performans farkını doğal karşılamak lazım. Deco M4 için evde, büyük evlerde, ofislerde internet bağlantısı yaymak hiçbir şey değil, çok büyük beklentileriniz olmadığı sürece dosya aktarımı da yapılır, 4K video akışı da sağlar. Genel olarak TP-Link Deco M4’ün fiyatına göre performansını ve stabilitesini beğendim, segmentinde rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir Mesh Wi-Fi sistemi olmuş.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim