Anlık Bildirim

İsrail, koronavirüs salgını ile mücadele için terörizm karşıtı izleme teknolojisi kullanacak

İsrail, koronavirüs salgınıyla mücadelede ülkenin yurtiçi gizli servisi Şin Bet’in sahip olduğu izleme teknolojilerini kullanacak. Söz konusu karar, özel hayatın ihlali tartışmalarına neden oldu.

İsrail, koronavirüs salgını ile mücadele için terörizm karşıtı izleme teknolojisi kullanacak Tam Boyutta Gör

İsrail, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında terörizmle mücadele için kullandığı teknolojiye başvurmaya hazırlanıyor. İnsan hakları kuruluşlarının özel hayatı ihlal edeceğini düşündüğü teknoloji için Başbakan Benjamin Netanyahu birtakım açıklamalarda bulundu.

Teknoloji ile ilgili detaylara girmeyen Netanyahu, söz konusu yöntem için “terörizmle mücadele ederken kullandığımız dijital önlemler” demekle yetindi. İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet’in Reuters’a yaptığı açıklamada ise kurumun geliştirdiği teknolojilerin Başbakan ve Sağlık Bakanı’nın talepleri doğrultusunda kullanılacağı belirtildi.

İsrail İnsan Hakları Derneği’nde görev yapan Avner Pinchuk isimli uzman, Şin Bet’in sahip olduğu teknolojiler arasında Kovid-19 hastası kişilere ait telefonların gerçek zamanlı takibinin yapılması ve bu şahısların daha önce bulundukları yerler ile kimlerle temas kurduğunun tespiti gibi yöntemler olduğunu belirtti. Bu konuda endişeli olduğunu söyleyen Pinchuk yaptığı açıklamada, “Zor günlerden geçtiğimizin farkındayım ancak söz konusu tedbirler, sanki sınırların aşılacağı anlamına geliyor. Yeni önlemlerin ne kadar müdahaleci olduğunu izleyip göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

İsrail, koronavirüs salgını ile mücadele için terörizm karşıtı izleme teknolojisi kullanacak

Şin Bet ise sahip olduğu teknolojilerin “tecrit yönetmeliği” kapsamında kullanılmayacağını belirtirken “Bahsi geçen teknolojiler yaptırım maksadıyla hayata geçirilmeyecektir.” iddiasında bulundu. Ancak devamlı izleniyor olmak istemeyenlere ne cevap verileceği de henüz belli değil.

Salgının mevcut haliyle devam etmesiyle birlikte bu tür teknolojilere sahip ülkelerin de İsrail’inkine benzer tedbirler alabileceğini tahmin etmek zor olmayacaktır. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi lütfen yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim