Anlık Bildirim

Intel ‘’K’’ ve ‘’F’’ uzantılı 9. nesil işlemcilerini duyurdu

CES 2019’da yeni nesil işlemcilerinin teknik detaylarını açıklamayan Intel sonradan yayınladığı doküman ile duruma açıklık getirdi. İşte yeni işlemcilerin teknik özellikleri.
Şu günlerde gerçekleşen CES 2019 fuarıyla birlikte bir çok yeni donanım tanıtılmakta. Onlardan şüphesiz en çok heyecanla beklenenlerse Intel’in tanıtacağı işlemciler. Geçtiğimiz günlerde yeni ''F'' son ekli 9. nesil yongalarının tanıtımını yapan Intel sunu esnasında modellerin teknik detaylarını paylaşmamıştı. Nihayet Intel cephesinden beklenen doküman paylaşıldı.

Modellere baktığımızda ‘’K’’ ve ‘’F’’ adlandırmalarına sahip olduklarını görüyoruz ki bulardan ‘’K’’ alışık olduğumuz üzere yonganın çarpan kilidinin açık olduğunu ifade ediyor. ‘’F’’ ise modelin entegre GPU’ya sahip olmadığı manasına geliyor. Teknik detay tarafında örneğin Core i9-9900KF’e bakalım, Core i9-9900K ile tampon belleğinden tutun çalışma frekansına kadar aynı dolayısıyla aradaki en büyük fark entegre GPU ve yeni modellerin maksimumu bellek desteğinin 128 GB’dan 64 GB’a düşürülmüş olması.

iGPU'suz yongaların sebebi 

Peki Intel neden piyasaya iGPU’suz çözümler sunacak? Zira firma yıllardır tüm modellerinde entegre GPU’ya yer veriyor. Sorunun cevabı Intel’e sorulmuş ancak henüz cevap yok. Biz yine bazı tahminleri aktaralım. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda Intel’in 14 nm üretim bandlarında üretim sıkıntısı yaşadığı haberleri duyulmuştu.

Meydana gelen bu üretim kısıtı nedeniyle Intel entegre GPU kısmı defektli işlemcilerini satışa sunmama seçeneği yerine bunları ‘’F’’ serisi olarak piyasaya sürmek istemiş olabilir ki oldukça da mantıklı bir hareket, böylelikle piyasadaki stok sıkıntısı bir nebze hafifletilmiş olur. Şu an için en mantıklı tahmin bu zira firmanın yeniden iGPU’suz modeller tasarlaması biraz mantıksız kalıyor.
Bu işlemcileri alan çoğu kullanıcının entegre grafik birimini kullanmadığını düşünecek olursak önemli bir kayıp değil aslında hatta henüz fiyatlar açıklanmadı ancak diğer 9. nesil işlemcilere göre bir tık aşağı fiyatlandırma ile satışa sunulurlarsa oldukça cazip bir seçenek olur.

Daha iyi hız aşırtma performansı 

Ek olarak ‘’Dark Silicon’’ olarak tabir edilen işlemcinin yanında ölü bir silikon alanının olması asıl yonganın ürettiği ısının emilebileceği bir alan manasına da geldiği için ‘’F’’ adlandırmalı işlemcilerin hız aşırtma esnasında daha uzun süre tepe frekansta tutunabilmesi de olası.Bu nedenle uç seviye hız aşırtma işlemlerinde bu durum modellere avantaj sağlayabilir. Son olarak fiyat bilgisi paylaşılmayan yeni işlemcilerin içinde bulunduğumuz çeyrek içerisinde satışa sunulacağını belirtelim. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
48216 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ces2019, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim