Anlık Bildirim

Intel 14nm sürecine 1 milyar dolar yatırım yapıyor, mobil tarafta gecikme var

Yüksek performans işlemcilerindeki stok sıkıntısını çözmek isteyen Intel, üretim hatlarına 1 milyar dolar yatırım yapıyor. Mobil sistemlere yönelik işlemciler ise stok sıkıntısı yaşayabilir.

Uzun yıllar tick-tock iş geliştirme sürecinde tasarım yaptıktan sonra yaşanan verimlilik sorunları nedeniyle stratejisini koruyamayan Intel’i zor günler bekliyor. Firma 14nm sürecine yatırım yaparken 10nm süreci için de bir açıklama yaptı.

Örtülü duyuru

Son dönemde Intel ile ilgili farklı iddialar gündeme geliyor. Apple’a modem tedariği nedeniyle 14nm hatların önemli kısmını kapatan firmanın işlemci taleplerine yetişemediği gündeme gelmişti. Üreticiler siparişlerin bir kısmını AMD’ye kaydırırken Intel işlemci fiyatlarında da yükselişler yaşandı. Yine 10nm sürecinin 2020 yılına kadar sarkabileceği iddiaları yanında AMD’nin pazarda avantajlı konuma geçeceği beklentisi Intel’i zor durumda bıraktı.

Brian Krzanich’in yasak aşk skandalı sonrasında CEO koltuğunu bırakmasının ardından geçici olarak yönetimi devralan Bob Swan bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti. Piyasaları rahatlatma amacı taşısa da açıklamanın içerisinde önemli noktalar var.

Swan, 10nm sürecinde bir değişiklik yaşanmadığını ve gelecek yılın ikinci yarısında ilk işlemcilerin piyasada olacağını belirtti. Diğer tarafta 14nm sürecine 1 milyar dolar daha yatırım yapacaklarını ve ABD ile İsrail’deki tesisleri büyüteceklerini dile getirdi. Üretimde öncelik ise yüksek performansa yönelik Intel Xeon ve Intel Core işlemciler olacak. Firma yılın üçüncü çeyreği için gelir hedefinde bir düşüş beklemiyor.

İlk bakışta açıklama yaşanan verimlilik sıkıntılarını gidermeye yönelik adımlar atıldığı izlenimi uyandırıyor. Böylece Core işlemcilerde pazarda yaşanan stok sıkıntısının önüne geçilmiş olacak. Ayrıca AMD’nin EPYC işlemciler ile sunucu segmentinde Xeon ailesinden pay kapması da engellenecek.

Bununla birlikte mobil tarafta bir ağırlık kayması yaşandığı hissediliyor. Özellikle taşınabilir sistemlere yönelik olarak tasarlanan işlemcilerin üretimi ikinci planda kalacak gibi görünüyor. Bu nedenle dizüstü pazarında mobil işlemci sıkıntısı yaşanabilir. Bu durumda AMD’nin Ryzen APU’larına önemli bir şans doğacaktır.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5105 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, intel 10nm ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim