Anlık Bildirim

TSK’nın kullanacağı ilk insansız kara aracının görselleri ve özellikleri

TSK envanterine yakın zamanda 20'den fazla insansız kara aracı alınacak. Araçlar Katmerciler'den temin edilecek. Envantere girecek ilk insansız tankın özellikleri:

insansız tank özellikleri Tam Boyutta Gör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada “İnsansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız.” açıklamasının ardından TSK, insansız kara araçlarının teminine yönelik çalışmaları başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, yakın zamanda 20’den fazla insansız kara aracının alınacağını açıklamıştı.

İlk araçlar Katmerciler'den alınacak

Alınan bilgiye göre bu çalışmalar doğrultusunda TSK envanterine girecek ilk insansız kara aracı belli oldu. Katmerciler firması tarafından geliştirilen Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP), envanterin ilk insansız kara aracı olacak.

İlk kez geçen yılki 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenen UKAP, şirketin çok amaçlı insansız kara aracı ailesinde yer alıyor. İnsansız kara aracının ilk konseptinde ASELSAN'ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi kullanılıyor. Katmerciler, UKAP’ın ardından ikinci ürünü Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücü'yü (UKYS) tanıttı.

Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücüyü (UKYS), el tipi uzaktan kumandayla ve uydudan kontrol edilebiliyor. İnsanın erişemediği bölgelere öncü kuvvet olarak gönderiliyor ve aracın arkasındaki birliğin zarar görmesini engelliyor. Uydu kontrolü ile mesafe sınırı olmaksızın kullanılan araç, insan görüşünün daha avantajlı olduğu ya da anında tepki vermenin gerektiği durumlarda kullanılıyor.

Operasyona göre özelleştirilebilen modüler yapı

Katmerciler tarafından geliştirilen iki araç da açık kaynak kod üzerine kurulu modüler bir yapıya sahip. Bu sayede ihtiyaca göre özelleştirmeler yapılarak farklı amaçlar uygun hale getiriliyor. Platform, uzaktan kumandalı kitiyle 3 kilometre mesafeden yönetilebiliyor. Operasyon süresi bataryayla minimum 5 saat iken, bu süre jeneratörle 8 saate kadar çıkabiliyor. Saatteki hızı 25 kilometre olan aracın hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Aracın taşıma kapasitesi ise 3 tona kadar çıkıyor.

Katmerciler, insansız kara aracının yeni versiyonlarında dar sokaklara girebilmesi için ufalıp büyüyebilen araçlar da geliştirecek. İnsansız araçlarla yapılan operasyonlarda daha geniş görüş açısı elde edilebilmesi ve operasyonun başarı oranını artması adına dronelarla iletişim kurabilecek.

Katmerciler’in hisseleri uçuşa geçti

TSK tarafından 20’den fazla insansız kara aracı alınacağı ve ilk araçların Katmerciler’den temin edileceği haberlerinden sonra Katmerciler’in hisseleri harekete geçti. Açılışta yüzde 8 yükselen hisseler, hafif bir düşüşün ardından şu sıralar 12.60 liradan işlem görüyor

TSK, son yıllarda robotik sistemler ve insansız araçlar üzerine büyük yatırımlar yapıyor. İnsansız hava araçları, Zeytin Dalı Harekatı’nda yoğun bir şekilde kullanılıyor. İnsansız araçlar ile zamandan tasarruf ediliyor ve personel zayiatı minimumu indiriliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9335 kez okundu.
31 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tank, insansız araç ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim